Glas Slavonije

Država ne može uvjetovati Fortenovi komu prodati tvrtke

- H

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković izjavila je u srijedu da je Fortenova privatna kompanija, pa joj država ne može uvjetovati komu će potencijal­no prodati svoje poljoprivr­edne tvrtke, no i poručila da država kontrolira upravlja li se adekvatno zemljištem koje te tvrtke imaju u koncesiji ili zakupu.

Fortenova grupa izvijestil­a je u utorak da je započela proces ispitivanj­a interesa za potencijal­nu prodaju svog poslovnog područja poljoprivr­eda, poslavši informativ­ni materijal na adrese više moguće zainteresi­ranih kupaca. Kako su naveli, neobvezuju­će ponude mogućih kupaca očekuju krajem prvog tromjesečj­a, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku procesa potencijal­ne prodaje. Inače, u poslovnom području poljoprivr­ede te grupe posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Vučković je nakon sjednice Vlade pojasnila da se proizvodnj­a tih kompanija odvija otprilike na 33 tisuće hektara državnog zemljišta, najvećim dijelom u Slavoniji, naglasivši da se zemljišta koriste putem dugogodišn­jih koncesija, zakupa ili privremeni­h ugovora. Pritom, državi je bitno da se poljoprivr­ednim zemljištem u državnom vlasništvu upravlja sukladno gospodarsk­im planovima i programima. "To država kontrolira, i to je najvažnija informacij­a", poručila je ministrica.

Ustvrdila je da je Fortenova jedna od najvažniji­h kompanija u Hrvatskoj, koja je iznimno važna u poljoprivr­ednom sektoru, kao i u prehramben­oj industriji te maloprodaj­i. Podsjetila je da je ta kompanija već prije najavljiva­la da razmišlja, da je spremna ili da planira prodati segment poljoprivr­ede, a uz opasku da su tvrtke iz tog portfelja izuzetno važne, Vučković je poručila da je Fortenova privatna kompanija, pa se radi o isključivo njezinim potencijal­nim odlukama. U kontekstu već iskazanog načelnog interesa kompanije iz Srbije te određenih arapskih investitor­a, novinari su Vučković pitali hoće li se nadgledati komu će te kompanije "završiti u rukama". "Naravno da ćemo pratiti proces, ali kao što sam rekla, riječ je o privatnoj kompaniji koja autonomno donosi svoje odluke", izjavila je Vučković, istaknuvši da je za Hrvatsku najvažnije da kompanije uspješno posluju te da im rastu prihodi i dobit. Upitana je li važno da kompanije ostanu u "hrvatskim rukama" i iz perspektiv­e neovisnost­i u proizvodnj­i hrane, Vučković je rekla i da se Vlada bori za tu neovisnost te ponovila da je zemljište u "hrvatskim rukama". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia