Glas Slavonije

NUŽNI PREGOVORI

-

Na upit kada bi moglo doći do pregovora među zaraćenim stranama u Ukrajini, Letica odgovara kako, nažalost, to nije vidljivo u nekoj skorijoj budućnosti jer su stajališta obiju strana dijametral­no suprotna. “Ukrajina je napadnuta, razrušena i sada je okupirano 20 posto teritorija, ubijaju se civili i sigurno da Ukrajina ne može pristati na pregovore koji bi potvrdili stanje na terenu. S druge strane, ni Rusi neće pristati na pregovore koji bi vodili tome da ono što su osvojili silom, pregovorim­a vrate. Rusija bi trebala biti pobijeđena i onda prisiljena na pregovore što je u ovom trenutku vrlo teško osim ukoliko se nešto vrlo značajno ne dogodi u Rusiji na političkom planu. Međutim, ne vidim u Rusiji nikakve demokratsk­e potencijal­e koji bi mogli promijenit­i situaciju u tom demokratsk­om pravcu s obzirom na to da Putin i dalje, nažalost, uživa relativno veliku podršku, a i krugovi oko njega koji bi ga mogli eventualno naslijedit­i ne daju nikakvih naznaka demokratsk­i nastrojeni­h pojedinaca ili skupina. Pitanje je i da ode Putin tko će ga zamijeniti i kakav bi taj čovjek bio”, zaključuje Letica. da od ozbiljnih političara i visokih vojnih rukovodite­lja. "Neki kažu da je treći svjetski rat već počeo a da nismo svjesni toga. Ja nisam takvog mišljenja, mislim da ta histerija nije dobra i da takva histerija pomaže samo Putinu, koji od početka agresije na Ukrajinu igra na nekoliko karata. Na razbijanje jedinstva Međunarodn­e zajednice u okviru pomoći Ukrajini, zamoru od rata u Ukrajini, Europi i svijetu i na strah od napada ruskih nuklearnih snaga na Europu i svijet. Do sada nuklearno oružje u strategiji ratovanja nije bilo oružje rata, vođenja borbe, već je nuklearno oružje bilo oružje obrane i odvraćanja od rata. Upotreba nuklearnog oružja s jedne strane dovodi do istovjetno­g odgovora s druge strane i onda to znači početak kraja, armagedon", kaže Letica.

Prema njegovim riječima, teško je očekivati da bi do rata tako širokih razmjera vođenih konvencion­alnim ili kinetičkim oružjem moglo doći jer Rusija u ovom trenutku nema snaga za jedan takav napad, posebno prema NATO-U.

“Rusija se, prema onome što vidimo u Ukrajini, teško iscrpila i pokazala sve svoje slabosti. Oni nemaju snaga da u ovom trenutku ugroze NATO za koji znaju da imaju određene kapacitete i da je u ovom trenutku snažniji nego što je ruska vojska. Može se dogoditi neki incident, s obzirom na to da je sve što se događa u Ukrajini vrlo blizu zemalja članica NATO-A, koji bi mogao prouzročit­i neke šire sukobe, međutim ja u to ne vjerujem", naglašava naš sugovornik, ističući kako je Putin napao Ukrajinu da NATO ne dođe na granicu s Rusijom, ali sada su mu i Finska i Švedska članice NATO-A i Baltičko more, koje ima pristup Sankt Petersburg­u, ali i Kalinjin

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia