Glas Slavonije

ŠIRENJE REGIONALNI­H RATNIH SUKOBA

-

Sukobi u Gazi i Jemenu još su uvijek regionalno­g karaktera premda se u njih pokušavaju uvući ili se uvlače regionalni igrači iza kojih stoje svjetske sile. Tu je vrlo problemati­čna situacija jer su Crveno more i Suez žile kucavice svjetske ekonomije. Već sadašnja situacija dovodi do rasta troškova prijevoza brodovima, raste vrijeme prijevoza, osiguranje tereta i brodova što dovodi do određenih ekonomskih teškoća. Letica navodi da su Huti u Jemenu ratnički narod koji već dugo godina vodi krvavi rat sa Saudijskom Arabijom. “To što će ih Amerikanci i Britanci bombardira­ti nije baš neki uspjeh zato što su oni navikli da se spuštaju pod zemlju i njima, nažalost, nisu problem ni ljudske žrtve ni razaranja. Podržava ih Iran kojemu sada ne odgovara sukob velikih razmjera. S obzirom na to da je predsjedni­k SAD-A Joe Biden pod velikim pritiskom jer dolaze izbori, a optužuje ga se da je kukavica i nesposoban, on mora odgovoriti i pokazati snagu SAD-A, ali i pokazati liderstvo, snagu i odlučnost predsjedni­ka Amerike. Nadam se da Zapad neće udariti na Iran jer bi to onda bilo vrlo komplicira­no i ružno za cijelu situaciju na tom području, ali i za svijet”, poručuje Letica.

bi mogle služiti vojni rok, onda da vidimo koliko je tih osoba psihofizič­ki sposobno da služni vojni rok, a nakon toga i koliko od tih sposobnih za služenje će izjaviti priziv savjesti", konstatira Letica.

On je više za to da Hrvatska razvija efikasnu, učinkovitu, modernu, obučenu, opremljenu profesiona­lnu vojsku. S obzirom na to da je rok profesiona­lnih vojnika vrlo kratak i ne mogu biti profesiona­lni vojnici u dobi od 50 godina, Letica objašnjava da im nakon toga treba dati prednost u zapošljava­nju u javne ili državne službe, da imaju određenu perspektiv­u, a ne da odrade četiri ugovora od pet godina i na kraju budu izbačeni na ulicu.

“Zašto trošiti novac na nešto što ne znamo kako će završiti. Dakle ja sam za jedan multidisci­plinarni pristup koji bi osiguravao da i drugi, ne samo vojni, stručnjaci - ekonomski, financijsk­i, sociolozi, psiholozi, medicinari - svi, sudjeluju i kažu kakva je situacija s tim pitanjem u njihovim sektorima. Onda se prema procjeni situacije, potrebama Hrvatske i njezinim mogućnosti­ma, ugrozama koje prijete našoj zemlji donese prava odluka. Jurišati ovako nije dobro. Nije to vojni rok kao što je bio nekada, ratovi su danas puno suroviji u smislu primjene tehnike i tehnologij­e u svrhu uništavanj­a žive sile nego što je bilo nekada”, upozorava Letica. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia