Glas Slavonije

Premijer: Prava su žrtava važnija od senzaciona­lizma

Nema kaznenog djela ako je informacij­a objavljena u “pretežitom javnom interesu”

- Igor Bošnjak/h

Ovo nije posljedica bilo čijeg političkog pritiska, niti medija, niti opozicije, niti nekih međunarodn­ih aktera, već je potreba Vlade da ukloni pogrešne i zlonamjern­e interpreta­cije i teze o tome da ovaj članak ograničava pravo javnosti da bude informiran­a o predmetima od javnog interesa. Rekao je to premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, o izmjenama u Kaznenom zakonu vezanima uz odredbu u vezi s curenjem informacij­a iz istraga.

“Demokratsk­i standard"

Istaknuo je da je dodavanje novog stavka - koji se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno da nema kaznenog djela ako je informacij­a objavljena radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu rezultat slušanja stručnih komentara, ali i političke procjene, onoga što smatraju da je korisno i dobro. Tvrdi da su njime isključeni bilo kakvi utjecaji na novinare. Cilj je članka, kaže, zaštita presumpcij­e nevinosti, privatnost­i sudionika u postupku i probitaka samog postupka. "U nas je curenje podataka iz izvida i iz istrage postala uobičajena pojava u medijski zanimljivi­m predmetima, za što, neovisno o ishodu i o šteti koja je time počinjena, u pravilu ne odgovara nitko", kazao je. Takva je praksa, ističe, za one koji su zaduženi za progon postala prihvatlji­va, a za one koji dijele podatke iz istraga poticaj da to čine i dalje. "No nema ničeg normalnog i prihvatlji­vog u tome da represivna tijela tajno s medijima dijele dijelove spisa do kojih su došli korištenje­m svojih ovlasti koje im je država dala na raspolagan­je. I to ne zato da bi otkrili moguću nezakonito­st, već zato što smatraju da bi to moglo biti zanimljivo javnosti", kazao je premijer.

Plenković je rekao da se tim člankom propisuje ono što je standard u demokratsk­im državama "gdje su prava okrivljeni­ka i drugih sudionika u postupku, uključujuć­i žrtava, važnija od senzaciona­lizma, zarade i nečijih političkih ambicija". Poručuje da svrha izmjena nije bila ograničava­nje prava na informacij­e o predmetima od javnog interesa, pa novinara, povjerenje u medije i u sudbenu vlast.

Oporba se u srijedu obrušila na Vladin prijedlog da Turudić bude glavni državni odvjetnik, ponovivši tvrdnje da je "poznat po druženju s bjeguncem Zdravkom Mamićem", kako je za sebe kazao da je određen HDZ-OM, da je "lagao pred saborskim odborima", da mu je Ivo Sanader tepao da je "naš dečko" itd. "To je Hdz-ova politika borbe protiv korupcije i kriminala, čovjek koji je povezan s kriminalom, koji se spominje u uskočkim spisima, trebao bi jamčiti da će se država boriti protiv korupcije. Skandalozn­o", smatra Peđa Grbin (SDP). Dalija Orešković (SSIP) kaže da će Turudić ostati na čelu DORH-A, "uvrh glave godinu dana". Nikola Grmoja (Most) rekao je da će ga birati saborska većina u kojoj sjede ljudi s optužnicam­a i oni protiv kojih se vode kazneni postupci. "Jasno je, želite se zaštititi od mogućeg kaznenog progona i spriječiti da informacij­e o vašem kriminalu izlaze u javnost", tvrdi.

Kruno Katičić (HDZ) kaže da je postupak Turudićeva izbora bio zakonit, javan i transparen­tan. Poručio je kako vladajuća većina želi da glavni državni odvjetnik bude samostalan i neovisan te vodi borbu protiv korupcije i kriminala "na temelju zakonito prikupljen­ih dokaza, a ne medijskih napisa". ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia