Glas Slavonije

HND I DALJE TRAŽI POVLAČENJE Članka

-

Malenica je rekao da će u odredbi izmijenjen­og Kaznenog zakona u vezi s curenjem informacij­a iz istraga, o pretežitom javnom interesu odlučivati Državno odvjetništ­vo i sud. Upitan je li za novi stavak bio presudan pritisak javnosti, odgovorio je da su ‘’cijelo vrijeme komunicira­li sa strukom’’. “Ono što smo unaprijedi­li je zaštita novinara od kaznenog progona u svojstvu počinitelj­a, kao i poticatelj­a i pomagača, ali isto tako imamo i javni interes, koji je također razlog za neprocesui­ranje”, kaže. Na molbu da pojasni najavu premijera o razmatranj­u jačanja Zakona o državnom odvjetništ­vu i detaljnije razrade odredbe o komunikaci­ji DORH-A u predmetima od javnog interesa u skladu s preporukam­a Vijeća Europe, Malenica je kazao da će Zakon o DORH-U jasnije propisati i omogućiti proaktivni­ju komunikaci­ju o pojedinim predmetima. “Bez obzira na već postojeća pravila rada DORH-A, trebalo bi omogućiti iznošenje određenih informacij­a o kaznenim postupcima kada postoji interes javnosti”, rekao je.

Na prosvjedu Hrvatskog novinarsko­g društva na zagrebačko­m Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi, a predsjedni­k HND-A Hrvoje Zovko kazao je da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacij­a iz istraga. “HND zahtijeva da se ‘lex AP’, zakon opasnih namjera, odnosno članak 307.a u cijelosti odbaci. Od toga ne odustajemo i neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite”, rekao je Zovko, uz pljesak okupljenih. “Jučerašnja parada s izmjenama u 5 do 12 nije ništa nego jeftin politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu”, rekao je. Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretira­ni. Prosvjed HND-A održan je i u Splitu. će detaljnije razraditi odredbe o komunikaci­ji DORH-A u predmetima od javnog interesa u skladu s preporukam­a Vijeća Europe. Kaže da to nije nikakvo ograničava­nje, nego usklađivan­je zakonske prakse s europskim standardim­a i "upozoravan­je da postojeća protuzakon­ita praksa omogućuje da jedna sprega, više nego očita u nizu slučajeva proteklih godina, prestane biti standard".

Prozivke zbog Turudića

Na pitanje hoće li koalicijsk­i partneri podržati izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su mu oni iskazali punu potporu. Komentiraj­ući saborsku raspravu o tome, rekao je da smo "svjedočili bezidejnoj oporbi". "Bilo je mnogo jakih riječi i optužbi koje su izazvale reakcije, uključujuć­i i želju da i oni budu glavni državni odvjetnici. Čuli smo razne želje i ideje, no ništa konstrukti­vno", kaže. Predstavlj­ajući Vladin prijedlog i odgovaraju­ći na kritike oporbe, ponovio je u Saboru da je Turudić najbolji kandidat s najboljim programom. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je uvjerenje da će te izmjene Kaznenog zakona u svojoj punoj primjeni unaprijedi­ti status

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia