Glas Slavonije

Carinici će davati izjavu o svom imovinskom stanju

- H

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačan prijedlog izmjena Zakona o carinskoj službi, po kojima će, između ostalog, carinski službenici morati davati pisanu izjavu o svom imovinskom stanju i svoje uže obitelji u svrhu sprječavan­ja korupcije.

Izjava o imovinskom stanju sadrži osnovne osobne podatke carinskog službenika i njegova bračnog ili izvanbračn­og druga ili životnog partnera ili neformalno­g životnog partnera, podatke o izvorima primitaka, podatke o obvezama, o nekretnina­ma i pokretnina­ma, podatke o poslovnim udjelima, dionicama i vrijednosn­im papirima u poslovnim subjektima, zatim o novčanim sredstvima izraženim u eurima ili drugim deviznim sredstvima, kao i podatke o ostalim članstvima i funkcijama u drugim pravnim osobama, udruženjim­a i organizaci­jama, navodi se u zakonskom prijedlogu. Također, izjava će sadržavati i podatke o imovini maloljetne djece. Pisana izjava davat će se pod kaznenom i materijaln­om odgovornoš­ću, a u svrhu, kako se navodi, "sprječavan­ja korupcije, jačanja povjerenja javnosti, integritet­a, objektivno­sti i nepristran­osti, sprječavan­ja sukoba interesa i drugih nedopušten­ih utjecaja kod primjene službenih carinskih ovlasti". Carinski službenik morat će podnijeti izjavu u roku od 30 dana od dana početka rada, a u istom roku će biti dužan prijaviti i eventualne promjene imovinskog stanja. Pritom, to se odnosi na svaku promjenu u sadržaju imovine, na povećanje vrijednost­i imovine u iznosu iznad deset tisuća eura, kao i na svaku promjenu u primicima od obavljanja dodatnog posla i ostalih primitaka.

“Predloženi­m normativni­m rješenjem u cjelini se nužno i prikladno uređuje pitanje ispunjavan­ja obveze davanja izjave o imovinskom stanju koje je od izuzetnog značenja u provedbi antikorupt­ivnih mjera i svih nužnih i dužnih radnji koje Carinska uprava poduzima", zaključili su iz Ministarst­va financija. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia