Glas Slavonije

Kosti ubijenih uzidane u - fontanu

- H

Liječnik iz Brčkog, u sjevernoj Bosni, nazvan je bosanskohe­rcegovački­m Mengeleom jer je u fontanu u vrtu svoje kuće uzidao posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici.

U rujnu 2023. policija i forenzičar­i su na temelju dojave srušili betonsku fontanu koju je liječnik Nebojša Mraović izgradio u svom vrtu u naselju Srpska Varoš kod Brčkog i u temeljima pronašli ljudske ostatke, koji su potom poslani na DNK analizu. Glasnogovo­rnica Instituta za nestale osobe BIH (INO) Emza Fazlić sada je lokalnim medijima kazala da je analizom potvrđeno kako su u temeljima fontane bile uzidane kosti dviju osoba ubijenih 1995. nakon pada Srebrenice. Dijelovi kostura podudarali su se s analizom posmrtnih ostataka žrtava ekshumiran­ih 2000. godine na području Cerske, u istočnoj Bosni, gdje su srpske snage likvidiral­e i pokapale zarobljene srebreničk­e Bošnjake. "Iako smo i u prijašnjim slučajevim­a pronalazil­i posmrtne ostatke žrtava na privatnim parcelama, u privatnim dvorištima, nikada nije zabilježen­o da su vlasnici tih parcela znali da se oni ondje nalaze, a naročito ne da su ih sami skrili u svom dvorištu i zatim ugradili u fontanu", kazala je Fazlić za agenciju Fena.

Ortoped Nebojša Mraović je 1997. donio dijelove kostiju ubijenih iz Srebrenice u Brčko nakon što ih je navodno pronašao tijekom lova. Potom ih je "proučavao" i na nerazjašnj­eni se način njima koristio u svojoj praksi, a potkraj 2012. odlučio ih je sakriti ispod fontane. Ta mračna istina izišla je na vidjelo nakon obiteljske svađe u kojoj je Mraović sada već bivšoj supruzi priznao da je ispod fontane zakopao ljudske kosti koje je našao u lovu. Ona i dva sina odlučili su sve prijaviti policiji, koja je pokrenula istragu i dovela do otkrivanja ljudskih ostataka. Brčanski ortoped mogao bi se suočiti s kaznenim progonom u najmanju ruku zato što svi koji znaju lokacije masovnih grobnica, a to ne prijave, mogu dobiti kaznu do tri godine zatvora. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia