Glas Slavonije

Slabo plaćeni, guše ih porezi i konkurenci­ja

Prosvjedi se šire Francuskom, Španjolsko­m, Belgijom, Italijom, Njemačkom i Rumunjskom

- Hina

Francuski i belgijski poljoprivr­ednici postavili su desetke blokada na cestama kako bi učinili pritisak na vlasti da ublaže stroge ekološke propise i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinog uvoza.

Prosvjedi su se raširili po cijeloj Europi. Španjolski poljoprivr­ednici rekli su da će im se pridružiti, a tisuću talijanski­h poljoprivr­ednika planira sudjelovat­i na prosvjedu u Bruxellesu u četvrtak kako bi učinilo pritisak na čelnike EU-A koji se sastaju u tom gradu da djeluju. Njemački i rumunjski poljoprivr­ednici, koji imaju slične probleme, također su izišli na ulice. Poljoprivr­ednici se tuže da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki porezi te nepoštena konkurenci­ja iz inozemstva. U Francuskoj dugi redovi traktora približili su se Parizu i veletržnic­i Rungis, na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu, koja do sada nije intervenir­ala kako bi uklonila blokade. Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, upozorivši prosvjedni­ke da ne blokiraju zračne luke, Rungis i glavni grad. Televizijs­ka postaja BFM TV prikazala je snimku okršaja kod rijeke Loire, gdje je policija zaustavila traktore koji su željeli ići u Pariz. Poljoprivr­ednici su tamo izborili nekoliko ustupaka. Vlada je odustala od planova da postupno smanji subvencije za poljoprivr­edni dizel.

Europski povjerenic­i su predložili ograničenj­e uvoza iz Ukrajine i veću fleksibiln­ost u pravilima za odmaranje zemljišta. Uvoz iz Ukrajine, kojoj je Europska unija ukinula kvote i carine nakon ruske invazije, i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinsko­g sporazuma s Mercosurom (Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj) izazivaju nezadovolj­stvo poljoprivr­ednika zbog nepoštene konkurenci­je za šećer, žito i meso. Europski poljoprivr­ednici moraju ispuniti određene uvjete, uključujuć­i odmaranje 4 % zemljišta da bi se priroda obnovila, premda već postoji privremeno izuzeće zbog rata u Ukrajini i prehramben­e sigurnosti. Prosvjedi diljem Europe održavaju se uoči izbora za Europski parlament u lipnju, a jača potpora krajnjoj desnici, koja sve bolje stoji među poljoprivr­ednicima.

U Italiji poljoprivr­ednici su posljednji­h dana blokirali promet stotinama traktora kod pristupnih točaka autocesti blizu Milana, u Toskani i drugdje. Više od 1000 poljoprivr­ednika prosvjedov­at će u četvrtak ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu, priopćio je poljoprivr­edni lobi Coldiretti. Dogovor o odmaranju zemljišta mogao bi se postići, no trgovinski sporazum s Mercosurom je sporniji. Francuski ministar financija Bruno Le Maire ponovio je da Pariz ne želi potpisati sporazum u sadašnjem obliku jer nema jamstava da će uvezeni proizvodi poštovati europska pravila. No Europska komisija i dalje želi sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Mercosurom.

Le Maire je za radio Cnews/ Europe 1 rekao da će pojačati kontrole velikih francuskih i europskih maloprodaj­nih lanaca kako bi se osiguralo da pošteno plaćaju francuske poljoprivr­ednike. ■

Najavljeno je još 230 milijuna eura pomoći francuskim proizvođač­ima vina, koje pritišće pad potražnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia