Glas Slavonije

Ulaskom u eurozonu znatno je smanjen gospodarsk­i rizik za trgovačka društva u Hrvatskoj

- Zdenka rupčić

Ulaskom u eurozonu smanjen je gospodarsk­i rizik za trgovačka društva u Hrvatskoj. Rejting rizika zemlje stoga je blago unaprijeđe­n s razine BB2 na BB1, u skladu s novim Atlasom rizika zemalja koji utvrđuje osiguravat­elj trgovačkih kredita Acredia u suradnji s društvom Allianz Trade.

Ocjena rizika zemlje za Hrvatsku unaprijeđe­na je s razine BB2 na BB1, što upozorava na srednji rizik za tvrtke. “Pridruživa­nje eurozoni prošle godine znatno je smanjilo transferne i konvertibi­lne rizike", izjavio je Michael Kolb, član Upravnog odbora društva Acredia.

“Poslovno ozračje kontinuira­no se poboljšava, iako i dalje postoje točke slabosti. Zbog ovisnosti o turizmu i uvozu hrane i energije lokalno je gospodarst­vo ranjivo na vanjske šokove. U 2024. godini očekujemo godišnji rast realnog BDP-A od 2,5 % u Hrvatskoj, dok za 2025. predviđamo rast od 3 %." Ukupno gledano, poboljšan je rejting rizika za 21 zemlju, što čini oko 19 % globalnog BDP-A. Rejting je smanjen za samo četiri zemlje. Trend je potpuno drukčiji od kretanja u 2022., kada je unaprijeđe­n rejting osam zemalja, a smanjen za čak 17.

Michael Kolb objašnjava: "Rat u Ukrajini znatno je utjecao na procjene rizika zemalja u 2022. Globalno gospodarst­vo prošle se godine relativno dobro držalo unatoč agresivnu pooštravan­ju monetarne politike i velikim globalnim šokovima. Situacija je trenutačno bolja nego što to sugerira opće mišljenje.

“Najviše je unaprjeđen­ja zabilježen­o u Africi. Slijedi je Europa, a u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi poboljšali su se profili rizika samo za Kinu i Urugvaj. Prosječni globalni rizik od neplaćanja za trgovačka društva u 2023. godini neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik) i stabilan je u odnosu prema 2022. godini. Međutim, povećao se u odnosu prema pandemijsk­im godinama i gotovo se vratio na razine iz 2019. godine. Prema regionalno­m pregledu prosječna je ocjena rizika Afrike iznad tri (osjetljiv rizik), a Bliski istok, Latinska Amerika i istočna Europa (uključujuć­i Rusiju) su ispod ocjene tri (osjetljiv rizik), ali vrlo su blizu njezine granice. Azijsko-pacifička regija neznatno je iznad ocjene dva (srednji rizik), a zapadna Europa i Sjeverna Amerika vrlo su blizu 1 (niski rizik).n

Ocjena rizika zemlje za Hrvatsku unaprijeđe­na je s razine BB2 na BB1, što upozorava na srednji rizik

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia