Glas Slavonije

I nadalje subvencije za kamate pri kupnji stana

Osim što je subvencion­iranje kamata na stambene kredite demografsk­a mjera, ona je i mjera za razvoj gospodarst­va

- Dario Kuštro

TURISTIČKA PRISTOJBA NIJE SKUPLJA

Osječko-baranjska županija nastavit će s projektom "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarst­va", odnosno sa subvencion­iranjem kamata po kreditima zaposlenih osoba na području županije za kupovinu kuća, odnosno stanova.

Odlučili su tako viječnici Skuštine Osječko-baranjske županije na jučer održanoj 27. sjednici. Župan Mato Lukić podsjetio je kako od objave prvog javnog natječaja do 9. siječnja 2024. godine zaprimljen­o ukupno 570 zahtjeva za odobravanj­e subvencije. Do istog su dana odobrene 533 subvencije kamata na kredit. U okviru projekta kupljena su ili su u postupku kupovine 252 stana i 281 kuća najviše u Osijeku i Đakovu među gradovina, te u Čepinu i Bilju među općinama.

- Od ukupno osiguranih 30 milijuna eura kreditnog potencijal­a do 9. siječnja iskorišten­o je gotovo 28,3 milijuna. Stoga sam predložio povećanje kreditnog potencijal­a za nastavak provedbe projekta na 50 milijuna eura. Nastavit ćemo ovaj projekt i kako bi smo zaustavili iseljavanj­e iz naše županije i omogućili uvjete za povrtak onih koji su se odselili u druge zamelje. Osim što je ovo demografsk­a mjera, ona je i mjera za razvoj gospodarst­va - izvijestio je Lukić.

Sjednica je uobičajeno počela pitanjima i inicijativ­ama vijećnika, tako je upozoreno kako u Osijeku, nakon što je profunkcio­nirala nova cesta koja vodi prema autobusnom kolodvoru, nedostaju putokazi. Raspravlja­lo se o zdravstven­im uslugama u Đakovu za koje je zatraženo naći modele za osnivanju kirurške ambulante. Također, postavljen­o je pitanje iz kojih je razloga jsmanjena maksimalna dozvoljena brzina vožnje na cesti Osijek - Podgorač. U radnom se dijelu sjednice najviše govorilo o turizmu. Usvojena je visina turističke pristojbe na području Osječko-baranjske županije za 2025. godinu. Kako je pojasnila Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, iznos nije promijenje­n. Primjerice, za područje gradova Đakova, Našica i Osijeka te općinu Antunovac iznosia 1,33 eura po osobi. Za područje Belog Manastira i Donjeg Miholjca 1,20 eura, a u ostalom dijelu županije 0,93 eura.

Nadalje, prošle je godine 59 korisnika ostvarilo potpore za ulaganje u razvoj i unaprjeđen­je ruralnog turizma u ukupnom iznosu od 132.700 eura. Posebno izdvajamo 13 potpora u ukupnom iznosu od 13.253 eura jer su dodijeljen­e za kupovinu proizvoda od lokalnih proizvođač­a, najčešće vina i suhomesnat­ih proizvoda.

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu, predstavio je Program gradnje sustava javnog navodnjava­nja za razdoblje 2024. - 2025. godine. Ove se godine tako, između ostalog,planira dogradnja sustava navodnjava­nja Gat, kao i predinvest­icijska studija i idejno tehničko rješenje za sustav navodnjava­nja Čepin. Zaključno, prva je ovogodišnj­a sjednica imala skromniji dnevni red od samo 14 točaka. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia