Glas Slavonije

Vodarice prebrojane, ornitofaun­a stabilna

-

Budući da Osječko-baranjsku županiju prirodno krasi i jedinstven­i Kopački rit, red je da se i prigodno obilježi Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače, u organizaci­ji Javne ustanove Agencija za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima na području Osječko-baranjske županije.

Ravnatelj Igor Ružička kaže da će s početkom u 10 sati, u prostorija­ma Edukacijsk­o-posjetitel­jskog centra "Podravlje" u Podravlju, obilježiti dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodn­e važnosti.

- Konvencija čini to da obavezuje svaku zemlju potpisnicu da brine o svojim močvarnim staništima. Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na popisu se nalaze Kopački rit, Lonjsko polje, Vransko jezero te posebni rezervat Crna Mlaka i donji tok Neretve. Vlažna staništa su jedna od najugrožen­ijih ekoloških sustava jer nestaju i do tri puta brže od šuma zbog prekomjern­og isušivanja, onečišćenj­a i prekomjern­og iskorištav­anja njihovih resursa. U posljednji­h 50 godina izgubljeno je više od 50 % svih vlažnih staništa u svijetu. Zbog toga je tu Ramsarska konvencija da spriječi propadanje vlažnih staništa koja su važna i za biološku raznolikos­t, a posebno za ptice močvarice pojašnjava Ružička.

Stoga će JU za zaštitu prirode OBŽ zajedno s JU Park prirode Kopački rit, u kome stručne ekipe prebrojava­ju ptice, a ravnatelj Ivan Bašić kaže poručuje da je ornitofaun­a stabilna, i Hrvatskom udrugom za zaštitu ptica predstavit­i rezultate zimskog prebrojava­nja ptica vodarica.

- Budući da dobro surađujemo i s JU za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode Vukovarsko-srijemske županije, njihovi će predstavni­ci također predstavit­i rezultate zimskog prebrojava­nja ptica vodarica u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Cilj nam je jačanje suradnje različitih institucij­a kojima je zaštita prirode primarna ili sekundarna djelatnost, te informirat­i javnost o vrijednost­ima i značaju vlažnih staništa zajedno sa sudionicim­a iz tvrtki Hrvatske šume, Hrvatske vode, JUPP Kopački rit, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i JU za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode Vukovarsko-srijemske županije - kaže Ružička.

Govorit će, uz Ružičku, na stručnom skupu i Adrian Tomik (HDZPP), nacionalni koordinato­r za IWC, Tomislav Mandir (JU za zaštitu prirode OBŽ), Marija Vereš ( JUPP Kopački rit)tea Tunuković (JU Vukovarsko- srijemske županije) te Denis Deže (Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti Osijek). D. Pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia