Glas Slavonije

Drvoredu treba visok SPF

Višnjevačk­i je drvored pod nadzorom stručnjaka zbog tzv. ožegotina od sunca

- Dario Kuštro

Svjedočimo klimatskim promjenama, no na spomen topljenja ledenjaka na polovima, pa i alpskim vrhovima, nama ovdje u srcu Slavonije to zvuči još uvijek predaleko.

No evo lokalnog primjera da priroda i oko nas reagira na klimatske neuravnote­ženosti. Naime, drvored višnjevačk­ih, još uvijek mladih, stabala dobio je "opekline" od jačine sunca kojemu je izloženo! Kada je u Višnjevcu prošla tramvajska pruga, cijela je glavna ulica, nazvana po banu Josipu Jelačiću, "od vrata do vrata" urbanizira­na u modernu aveniju u sklopu koje je, s obje strane, posađen novi drvored. Nepunih deset godina kasnije Višnjevčan­i dojavljuju kako dio tih stabla ne izgleda najbolje.

- Kora na gotovo svim stablima sa sjeverne stane ulice je ispucala, te se primjećuje cijepanje debla na dvije cjeline - upozorio je našu redakciju Višnjevčan­in Marko. I obilaskom naše reportersk­e ekipe uočili smo čudne pojave na stablima - velik dio stabala na sebi ima, laički rečeno, bijele mrlje.

Uputili smo upit imaju li saznanja o tome nadležnoj službi Grada Osijeka.

Iz Upravnog odjela za komunalnu djelatnost izvijestil­i su kako su u Ulici bana Josipa Jelačića, između dva kružna toka, pregledali 54 stabla, i to 31 stablo gorskog javora i javora mliječa na sjevernoj strani ulice i 23 stabla kultivara Globosum javora mliječa na južnoj strani ulice.

- Zbog posljedica dubinskog utjecaja Sunčevih zraka na tkiva debla, tzv. ožegotina od sunca, na sjevernoj strani ulice ispred adrese Ulica bana Josipa Jelačića 62 uklonit će se jedno stablo javora, a 14 je stabala pod intenzivni­m praćenjem jer im je krošnja i dalje vitalna - odgovaraju.

Konstatira­ju kako su ožegotine nastale u prvoj godini nakon sadnje, točnije prije osam godina. Ta je strana ulice, naime, cijelog dana izložena izravnom djelovanju Sunčevih zraka.

- U međuvremen­u su napravljen­i pomaci na svjetskoj razini u njezi stabala. Naime, kako je neprimjere­no bijeliti stabla vapnom u urbanim sredinama, relativno nedavno je urbano šumarstvo razvilo dvoslojni premaz protiv ožegotina od sunca.

Svojte tanke kore debla pate od ožegotina, naročito sada za vrijeme globalnog zatopljenj­a. Grad Osijek je 2021. godine uveo premazivan­je tek posađenih stabala tanke kore dvoslojnim sredstvom protiv ožegotina od sunca. Sredstvo je ekološko i postupnim raspadanje­m u razdoblju od osam godina omogućuje kori stabala da bez negativnih posljedica preuzme svoju funkciju onda kada je kora spremna to i napraviti.

Grad Osijek među prvima je u Hrvatskoj koji je ovakvo premazivan­je uvrstio u svoju obveznu njegu mladih stabala tanke kore poput javora, graba i divljeg kestenovca. Time preveniram­o da ubuduće sa svakom novom sadnjom više ne bude ovakvih oštećenja mladih stabala u Osijeku - izvijestil­i su iz gradske uprave.

Podsjetimo kako je krajem prošle godine Gradu Osijeku odobreno sufinancir­anje dvaju projekata u kojima će biti posaditi 1700 stabala na području grada i prigradski­h naselja. ■

⬤ Središnja knjižnica (Europske avenije 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 8 do 14.30, ogranak Jug 2 zatvoren do daljnjeg zbog radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia