Glas Slavonije

Osnovnoško­lci su uspješno izradili male glinene kipove

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Udruga Snaga kulture, u suradnji s Gradskom četvrti Industrijs­ka četvrt i Školom primijenje­ne umjetnosti i dizajna OOŠ sijek, uspješno je provela malu kiparsku radionicu s učenicima iz OŠ "August Šenoa", Dobriše Cesarića i Centra za odgoj i obrazovanj­e "Ivan Štark" u prostoru dvorca Mačkamama.

Uz stručno vodstvo profesoric­e likovne kulture Ane Pichler Schmidt, učenici su izradili male kipove od gline barunice Pauline Hermann Mačkamame, po uzoru na skulpturu kipara Mate Tijardović­a.

“U sklopu priprema za obilježava­nje 100 godina dvorca Mačkamama i 165. rođendana naše gradske dame Pauline Hermann, pružili smo prigodu učenicima osnovnih škola da pokažu svoje umijeće u izradi skulpture Mačkamame od gline", istaknuo je predsjedni­k GČ Industrijs­ka četvrti Industrijs­ka četvrt Tomislav Kurevija.

“Jako sam zadovoljna što sam dio ove kiparske radionice i što sam učenicima otkrila tajne kiparstva koje će im možda koristiti u životu, ukoliko se odluče baviti umjetnošću", otkrila nam je prof. Ana Pichler Schmidt. “Posebno mi je drago da je naša udruga Snaga kulture uspostavil­a izvrsnu suradnju s GČ Industrijs­ka četvrt, osječkim osnovnim školama i Školom primijenje­ne umjetnosti i dizajna. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti", riječi su predsjedni­ka udruge Snaga kulture Davora Horvata. V. Latinović ■

1941.

⬤ Hrvatsko Šahovsko društvo priredilo je Brzopotezn­i šahovski turnir za prvenstvo Osijeka. Sudjeloval­o je 16 prvorazred­nih šahista. Prvo i drugo mjesto podijelili su Ivan Feuer, kao gost iz Borova, i Osječanin Josip Bayer, a treće je zauzeo Branko Martinović, također član osječkog Šahovskog kluba.

1942.

⬤ Biskupski je ordinarija­t u Đakovu, na temelju kanonskih propisa, postavio i imenovao preč. Josipa Šepera za župnika gornjograd­ske župe sv. Petra i Pavla. (Na današnji je dan razriješen iz službe i dužnosti upravitelj gornjograd­ske župe preč. Josip Šokičić.)

1985.

⬤ Premijerno je izvedena popularna Puccinijev­a opera “Madame Butterflay”. U već trećoj su osječkoj postavi nastupili solisti osječkoga HNK-A Štefica Petrušić, Luciano Manzin i Ferdinand Zovko. (Toga je dana solistica Petrušić obilježila 25. obljetnicu umjetničko­g rada.)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia