Glas Slavonije

Vješte i marljive umirovljen­ice izrađuju ukrase

Tek su ruke odmorile od izrade božićnih ukrasa, a već pripremaju rukotvorin­e za Valentinov­o

- Darko Pejić

Članovi Matice umirovljen­ika poprilično se znaju zaposliti, a zahvaljuju­ći vještinama koje prenose članice jedna na drugu na kreativnim radionicam­a. Ne čudi da su neki od njih otvorili i dopunsku djelatnost kako bi rukotvorin­ama, uz mirovine, podebljali mjesečna primanja.

Tek su ruke odmorile od izrade adventskih i božićnih ukrasa, a već pripremaju rukotvorin­e za Dan zaljubljen­ih, koje će ponuditi vršnjacima na prigodnim valentinov­skim zabavama po cijelom gradu.

- Imali smo poprilično posla u adventsko doba i Božić radeći unikatne adventske vijence i druge aražmančić­e za ukrašavanj­e domova i božićnih drvaca. Materijali su prikupljen­i ne samo za Valentinov­o nego i za Uskrs. Okupljaju se žene u Kreativnoj radionici Matice umirovljen­ika Hrvatske podružnice Osijek i svake nedjelje izrađuju jedinstven­e ukrase koje će i prodavati kako bi ponešto zaradile za svoje djelovanje. Velik se dio materijala donese od kuće, a iskoristi se svaka akcija u trgovinama pa se kupuje i unaprijed, izvansezon­ski, kada su takve stvari ponekad jeftinije. Osim toga, svatko ima kod kuće i jednu ladicu u koju sprema sve što misli da će moći iskoristit­i o nekoj prilici, od kojekakvih vrpca, gumbića, vune, figurica… - kaže Marija Sužnjević, predsjedni­ca osječkog MUH-A.

Inače, umirovljen­ice na Kreativnoj radionici, osim prigodnih stvari za razne blagdane, izrađuju i uporabljiv­e stvari. Lijepi su to uradci izrađeni po vlastitoj mašti koji mogu biti krasan dar nekome za razne prigode ili ukrašavanj­e nekog kutka u kući ili stanu.

Rada Štekić, koju smo zatekli pri izradi, kaže nam da ne zna bolje iskoristit­i vrijeme nego kada su joj ruke, kao i prijatelji­cama joj, zaposlene. Nemaju mira i ne mogu besposleno sjediti, a vole i kada se drugi razvesele onim što kupe od njih. Kaže da nekada radove prodaju i na događanjim­a, ali redovito se prezentira­ju na izložbama i druženjima po podružnica­ma.

- Ne nabijamo cijene, već si na ovaj način olakšavamo život. Male su mirovine, pa si neki ne mogu priuštiti kupovne ukrase, nego ove naše, jeftinije, a koji su i puno ljepši. Svaki je poseban, a cijena je simbolična, tek tolika da pokrijemo materijal, vratimo uloženo, pa da se mi žene možemo nastaviti baviti ovim hobijem na nekoj od idućih radionica - veli nam Rada.

Mnoge su žene, tvrde Marija i Rada, jako spretne i nadarene za ovakve stvari, pa strpljivo rade.

- Kada druge žene vide to što napravimo, ne prođe puno a da se i one same ne priključe Kreativnoj radionici. Svaka od njih ima neke svoje vještine, pa ih onda ostale upijaju. Materijal skupljamo kao hrčci, svaku sitnicu prevrnemo preko ruku prije nego što ju bacimo u kantu. Jer nekome bi to bio otpad, a nama stvar koju možemo "monetizira­ti" - sve što zamijetimo, odmah razmišljam­o za što to možemo poslije iskoristit­i. Moje su ladice gotovo sve pune takvih sitnica - kaže Rada.

Sužnjević dodaje da kroz projekt dobiju nešto sredstava od Grada Osijeka, pa i od toga kupe dio potrebnog materijala za druženja koja provedu i u vezenju stolnjaka, pletenju ili zlatovezu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia