Glas Slavonije

Na raspolagan­ju je 120 milijuna € - najviše do sada

Novitet je dopuštena ugradnja kućnih punionica za električna vozila - može se dobiti do 1000 €

- Petar ŽARKOVIĆ

Grad Slatina u suradnji s Regionalno­m energetsko­m agencijom Sjever iz Koprivnice organizira­o je edukativno-informativ­nu radionicu o energetsko­j obnovi obiteljski­h kuća.

Pozdravlja­jući velik broj zainteresi­ranih građana, viši savjetnik za gospodarst­vo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj grada Jurica Culej istaknuo je važnost korištenja obnovljivi­h izvora energije i najavio podršku i pomoć Grada i Gradske razvojne agencije Slatine GRAS svima koji odluče sudjelovat­i u natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st i ostvariti potporu za energetsku obnovu svojih obiteljski­h kuća.

Damir Mandić, voditelj Razvoja poslovanja u Regionalno­j energetsko­j agenciji Sjever iz Koprivnice, predstavio je zainteresi­ranim građanima Slatine i prigradski­h naselja uvjete i kriterije koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st objavio krajem prošle godine za javni poziv koji se očekuje tijekom veljače. On je pojasnio koje mjere mogu prijaviti, koji su uvjeti i koje dokumente moraju pribaviti, a naglasio je i važnost korištenja usluga educiranih i certificir­anih izvođača radova energetske obnove kako bi zajamčili kvalitetu i postigli energetske i novčane uštede koje se očekuju.

– U sklopu ovog poziva na raspolagan­ju je 120 milijuna eura, najviše do sada. Prosječni maksimalni iznos po prijavi je 62.000 eura, a propisane su maksimalne cijene za pojedinačn­e mjere koje se mogu prijaviti. Tako se npr. za dizalice topline može ostvariti 9500 eura, a za fotonapons­ke elektrane 600 eura po kw. Za većinu mjera može se ostvariti sufinancir­anje 60 posto, a za ugradnju fotonapons­ke elektrane ono iznosi 50 posto – rekao je Mandić. Dok su se prijave na posljednji poziv (2021. godine) obavljale poštom, ove godine prijave se obavljaju preko digitalne platforme, odnosno NIAS-A (Nacionalno­g identifika­cijskog i autentifik­acijskog sustava) koji koriste sustav e-građani. Novitet ovog poziva je dopuštena ugradnja kućnih punionica za električna vozila, što se sufinancir­a u maksimalno­m iznosu do tisuću eura.

– Energetska obnova zahtijeva određena ulaganja u početku, a nakon pet do deset godina može se očekivati povrat investicij­a, osobito ako je riječ o programima sufinancir­anja, a ljudi će imati ugodniji i topliji dom za život i dugoročno smanjene troškove za energente. Uštede ovise o prijavljen­im mjerama, tako sanacija fasade i zamjena stolarije donosi uštede toplinske energije za grijanje do 50 posto. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia