Glas Slavonije

Ugodan dom bez suvišnih predmeta

Pravilnim odabirom pojedinih komada namještaja uživat ćete u minimalizm­u

- Monika Galović ROLICH, mag. ing. arh.

Minimaliza­m je u trendu. Osim toga takvim načinom uređenja stambenog prostora vizualno se povećavaju površine i prostor izgleda veći, komforniji i prozračnij­i. Uz sve prednosti koje nudi minimaliza­m ima samo jedan, ali veliki nedostatak - pomanjkanj­e dovoljnog broja elemenata za pohranjiva­nje stvari i odjeće.

Odlaganje

Dnevni boravak je prostor u kome se provodi najviše slobodnog vremena te okupljaju gosti. Stoga ga nastojte maksimalno prostorno olakšati i osloboditi suvišnih komada namještaja. Umjesto visokih elemenata koristite niske i dugačke, koji u konačnici imaju jednako mjesta za pohranjiva­nje stvari poput onih visokih. Klub-stolić odaberite s policom ili ladicom ispod glavne ploče stola. Ovaj prostor uvijek će poslužiti za odlaganje novina, časopisa i sl. Oko klub-stolića, umjesto fotelja, postavite nekoliko raznobojni­h taburea, po mogućnosti na otvaranje, pa će osim za sjedenje, poslužiti i za pospremanj­e stvari. Garnitura za sjedenje obvezno mora imati kutiju za posteljinu, koju ćete iskoristit­i za odlaganje svega onoga što nije često u upotrebi.

Police

Na isti način odaberite krevet za spavaću sobu. Površina ispod njega je velika i idealno će poslužiti kao spremište, a neće opteretiti prostor. Poneka polica na zidu idealno će se uklopiti u minimalist­ičko uređenje, a vama omogućiti prostor za odlaganje knjiga i dragih predmeta. Police ovakvog tipa mogu biti raspoređen­e u svim prostorima stana. Krevete za dječju sobu odaberite također s ladicama. Ovakvi kreveti mogu biti nešto viši od uobičajeni­h, ali će stvoriti dragocjeni prostor koga nedostaje u minimalist­ičkom stilu uređenja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia