Glas Slavonije

Manje bakterija uz temeljito čišćenje

Izbjegavaj­te zadržavanj­e vode u kuhalu kada nije u uporabi i operite odvojive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom

- Jasminka Knežević

Kućanski su uređaju neizostava­n dio svakog kućanstva, međutim, valja pripaziti na njihovo pravilno i redovito održavanje. Kada se razvije plijesan, oslobađa mikroskops­ke čestica u okolicu. Većini vrsta plijesni potrebni su samo hrana i vlaga. U perilicu rublja ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada stroj ne radi, kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili skupljenu vlagu i pobrinite se da upotreblja­vate pravi deterdžent. Ako perilica zahtijeva proizvode visoke učinkovito­sti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može potaknuti razvoj plijesni, pa koristite aditiv za pranje rublja pri svakom pranju kako biste lakše uklonili čestice poput spora s odjeće. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom tjedno. Važno je zapamtiti da mokru odjeću trebate odmah izvaditi.

Izbjegavaj­te zadržavanj­e vode u kuhalu za vodu kada nije u uporabi i operite odvojive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom. Pustite da se potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljaju­ći ih nepričvršć­ene na aparat i održavajte unutarnju vlažnost na 35-50 posto. Pripazite i na istrošenos­t aparata jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender je potrebno oprati i potpuno osušiti nakon svake uporabe i nikako ne dopustite da u njemu bilo što stoji. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu duže vrijeme mogu omogućiti rast raznih štetnih tvari. Dubinski ga očistite nakon svaka tri-četiri korištenja. Pripazite i na eventualne pukotine jer mogu zadržati vlagu i razne čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Dubinski očistite hladnjak bar svaka dva mjeseca, a očistite i zavojnice najmanje svakih šest mjeseci. One mogu biti pune prašine, čestica i organske tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje tih zavojnica čistima također može osigurati da vaš hladnjak dobro radi i da ne radi više nego što je potrebno. Uklonite sve što je proliveno što je prije moguće i pridržavaj­te se rokova trajanja hrane. ■

Ako se, uz prljavštin­u, u hladnjaku zbog neredovito­g održavanja nakuplja puno leda, onda će on trošiti više električne energije, jer kompresor radi više s manjom učinkovito­sti. Što je veći sloj leda, to je veći i račun za struju. Idealan trenutak za čišćenje hladnjaka je kada u njemu nemate puno namirnica. Također, dobro je to raditi zimi, pogotovo ako imate balkon, pa možete hranu i ostale namirnice privremeno staviti na balkon. Prilikom čišćenja hladnjaka ni u kojem slučaju nemojte rabiti oštre predmete poput noževa, odvijača, vilica i slično.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia