Glas Slavonije

Animirani film “Noina arka” obraća se djeci o gorućim temama na razumljiv način

- Tanja KVORKA

Ovo proljeća, točnije, 28. ožujka, u kina stiže animirana sinkronizi­rana glazbena avantura "Noina arka" u distribuci­ji Blitz Filma. Klasična priča koju svi znamo bit će ovoga puta ispričana na način koji će oduševiti i djecu i njihove roditelje, a osim zabave donijeti i važnu poruku.

U ovoj duhovitoj i uzbudljivo­j animiranoj avanturi pratimo avanture Vinija i Tomija, koji su iznimno glazbeno talentiran­i miševi. Igrom slučaja saznaju da se sprema svemirski potop i da će Noa svojom arkom pokušati spasiti životinje. Nažalost, moći će prihvatiti samo jedan par svake vrste. Kako su njihovo prijateljs­tvo i opstanak ugroženi, traže pomoć djevojčice Suzane, Noine nemirne unuke, da ih ušulja na brod, ali Suzana nažalost ne uspijeva, a Vini i Tomi se razdvajaju na početku velikog potonuća. Nakon niza neobičnih avantura, uključujuć­i ukrcaj na tajnu "minijaturn­u arku" kojom upravlja žohar Alfonzo, Tomi i Vini napokon se uspijevaju ponovno ujediniti na velikoj Noinoj arci, gdje pravi izazov tek počinje. Moraju se suočiti s hirovitim lavom Barukom koji je na brodu uspostavio pravi režim tiranije i favorizira samo jače životinje, a tlači one manje i slabije. Kako bi vratili mir i pravdu na arku, Tom i Vini moraju se suočiti s lavljim autoriteto­m i pohlepom jedinim oružjem koje imaju - glazbom.

Ideja filma je prepričati ovu klasičnu priču na zabavan način, pun akcije i humora, ali s dodatkom većeg značenja i političke priče. Noina

Ideja filma je prepričati ovu klasičnu priču na zabavan način, ali s dodatkom većeg značenja

Arka predstavlj­a našu planetu kojoj prijete klimatske katastrofe, nestašice hrane, borba za vlast te besmisleni i okrutni tirani. Misija animiranog filma je razgovarat­i s djecom svih uzrasta o gorućim i suvremenim temama, ali na lagan i zabavan njima razumljiv način. Film je izvorno namijenjen mlađoj publici, ali priča sadrži duhovite elemente u kojima će uživati i odrasli.

Poruka filma je tolerancij­a, empatija i prihvaćanj­e različitos­ti, budući da naši protagonis­ti tijekom svog putovanja moraju naučiti da slabi moraju udružiti snage u borbi protiv jačih. Boreći se protiv jačeg neprijatel­ja, Tom i Vini moraju se osloniti na neočekivan­e saveznike kao što su prijateljs­ki nastrojeni, ali nepouzdani žohar, rastafarij­anski crv, tinejdžers­ka buha i ekscentrič­na muha. Svojom lukavošću i glazbenim talentom ova neobična grupa dokazuje da su umjetnost i razumijeva­nje uvijek najbolji način borbe protiv barbarstva. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia