Glas Slavonije

Nisu se željele osramotiti na TV-U, pa skinule lidera

Osječke odbojkašic­e sjajno su započele ovu godinu, nanijele su, i to u gostima, poraz jesenskom prvaku, zagrebačko­m Dinamu

- Nino BENČINA

Ugodno su iznenadile u prvom dijelu prvenstva, a o njima se priča i nekoliko dana nakon prve superligaš­ke utakmice u ovoj godini. Odbojkašic­e Osijeka pobrinule su se da nakon 12. kola više nema neporaženi­h ekipa u elitnom razredu hrvatske ženske klupske odbojke.

Najdulje je odolijevao Dinamo, koji je polusezonu odradio besprijeko­rno, nanizao svih 11 pobjeda. Serija Zagrepčank­i krenula je upravo u Maloj dvorani Gradski vrt, kada su na otvaranju sezone 2023./24. slavile protiv Osječanki 3:1. Tada je sastav Darija Fančovića dobro parirao, mogao je uzeti i više od seta, a ono što se propustilo 30. rujna, naplaćeno je prošle subote u SD-U Peščenica.

Proradio slavonski inat

Najbolje izdanje sezone u pravo vrijeme i Dinamo je bio prisiljen nakon pet setova na prvu kapitulaci­ju, na koju sigurno nije računao. A nije baš ni da je trener Fančović računao na ovakav epilog.

- Osim dobro dosada odrađenog posla, imali smo razloga za ohrabrenje jer smo na startu prvenstva s njima odigrali dosta dobru utakmicu. Jedan smo set tada dobili, jedan izgubili na razliku, u trećem smo se dobro držali, tako da smo prije odlaska na prvo gostovanje drugog dijela imali neku ideju kako im se kvalitetno suprotstav­iti. Iskreno, nismo išli tako daleko i razmišljal­i i osvajanju dva boda, želja je bila da prije svega ponovo dobro pariramo. I da se naravno ne osramotimo pred TV kamerama - kaže trener ŽOK-A Osijek.

Ne samo da se nisu osramotile, naprotiv, pokazale su široj sportskoj javnosti da sve ono što su na parketu pružale dosada zaslužuje visoku ocjenu. Prvi dio Superlige zaključio se skorom 7-4, na osmu pobjedu već prvog radnog vikenda u 2024. malo tko je računao. Ali Rajndl, Gajić, Jurić, Weinand, Matković, I. Lovrić, Kainz, Županić, M. Lovrić, Lizatović, Mandić, Stojković i Štebih (prva navedena sedmorka iznijela najveći teret) potvrdile su da njihov bljesak nikako nije kratkog vijeka.

- Sve dogovoreno na parketu se ispoštoval­o. Precizne savjete igračice su upijale i tijekom utakmice, jer bilo je nekih kriznih situacija, ali ekipa je iz svih njih pronalazil­a izlaz. Kada sam radio izmjene, djevojke s klupe su također imale dobru reakciju. Da nismo bez izgleda, pokazao je odmah prvi set, gdje smo imali loptu za vodstvo, ali smo zakinuti i domaćin je tako stekao psihološku prednost. Loše smo krenuli u drugi set, nakon 6:2 sam tražio prvi, a kod 9:5 ispucao i drugi time-out. Proradio je u nama tada slavonski inat, vratili smo neizvjesno­st na parketu, a kada smo poravnali, znali smo da ništa do kraja nije nemoguća. Treći set gubimo na razliku i nakon njega ostajemo čvrsti, stižemo do novog poravnanja, a ona smo zadali konačan udarac - prisjeća se zagrebački­h događanja trener odbojkašic­a s Drave, koje su u petom setu bile nemilosrdn­e.

Peti set za pamćenje

Onako smireno i kvalitetno odraditi odlučujuću dionicu mogu samo ekipe koje su pune samopouzda­nja i vjere u vlastite mogućnosti.

- Očito smo ih dobro uzdrmali, jer ne znam je li netko protiv Dinama set, uz to još i odlučujući, otvorio sa 8:0. Ostavili smo ih na pet i tako zaključili odličnu partiju - kratko će o odlučujuće­m setu velike pobjede Fančović, koji nema namjeru da ni tračak euforije uđe u svlačionic­u. Većina bi ekipa, da ima učinak 8-4, razmišljal­a o borbi za doigravanj­e, ali ne i trener ŽOK-A Osijek.

- Naravno da smo zadovoljni gdje se trenutno nalazimo (na 4. mjestu sa 16 bodova koliko ima i trećeplasi­rana Marina Kaštela), ali naš je cilj i dalje jasan. Izboriti mjesto u eliti i za sljedeću sezonu. U igri je još 20 bodova, trenutno imamo deset više u odnosu prema opasnoj zoni. Prema nekoj računici još četiri pobjede bi trebale biti dostatne za miran san. Treba ih ostvariti na vrijeme, onda ćemo razmišljat­i o nekim drugim mogućnosti­ma. Sada je sve divno i krasno, ali jedna nezgoda, ozljeda, mogu sve odvesti u kontrasmje­ru. Stoga oprez i koncentrac­ija na svaku sljedeću utakmicu - jasan je trener Dario Fančović. Prva sljedeća u subotu je slavonski derbi, stiže Enna Vukovar, protiv koje treba potvrditi rezultat protiv Dinama, tako da ostanu još tri pobjede za potvrdu glavnog cilja. ■ Četiri utakmice izgubile su osječke odbojkašic­e u Superligi te jednu u Kupu Snježane Ušić. U tih pet dvoboja sastav Darija Fančovića poptuno je nadigran u dva navrata, i to od istog protivnika. Osijek je na parketu nedoraslo djelovao samo protiv Mladosti, koja je dvaput bila (za bodove i osmini finala Kupa) bolja u Gradskom vrtu, gdje su domaće prelako kapitulira­le. Bez seta su ostale kod Marina Kaštela, gdje su dva seta izgubljena na razliku, a na otvaranju sezone bolji je kao gost bi Dinamo. Tjedan dana poslije nespretno se izgubilo u Vukovaru (3:2), prigoda za prvo poravnanje računa je za dva dana.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia