Glas Slavonije

Sandra Jadek ponosno ide na Kulinarsku olimpijadu

Natjecanje u Stuttgartu okuplja 3000 natjecatel­ja iz više od 60 država svijeta. Sandrin stol ima naziv “inati se, Slavonijo”

- Vladimir Grgurić

UStuttgart­u će se od 2. do 7 veljače održati IKA Kulinarska olimpijada, najstarije i najveće međunarodn­o kulinarsko natjecanje na svijetu. Ovo natjecanje održava se već više od sto godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih svjetskih kontinenat­a, a Hrvatska je sa svojim predstavni­cima dosada već četiri puta sudjeloval­a na ovom prestižnom natjecanju. Na IKA Kulinarsko­j olimpijadi u Stuttgartu predstavit će se više od 3000 natjecatel­ja (kuhara i slastičara) iz preko 60 zemalja svijeta, među kojima je jedinstven­a hrvatska slastičark­a, danas i dopredsjed­nica Hrvatskog kuharskog saveza, Sandra Jadek. Slastičark­a iz Slatine u Stuttgartu je odlučila pokazati Slavoniju u malom. U natjecatel­jskom dijelu bit će to slastice od slavonskih proizvoda, a kompletan stol nosi upečatljiv naziv ''Inati se, Slavonijo".

- Želim pokazati kraj iz kojeg dolazim, svoju Slavoniju i Virovitičk­o-podravsku županiju. Stol će biti prepun svih vrsta proizvoda od Drave do Papuka. Radit ću slastice u obliku kruške, jabuke, bundeve, kamilice, vrganja, sekvoju s grančicom naše slatinske sekvoje, zatim slasticu kao bobu grožđa, a pravit ću i pralinu pod nazivom ''Slavonski doručak'' od kulena, rakije i sira te suhe šljive. Imat ću i slasticu od oraha, koji simbolizir­a naše veliko natjecanje Zlatni orah i orahovački kraj, gdje sam započela s kulinarski­m natjecanji­ma. Slastice će imati posebnu priču, naravno sa slavonskim štihom i isključivo slavonskim namirnicam­a, i nadam se da će svijet to znati prepoznati, posebno to naše bogatstvo koje nitko nema. Moj je pravi cilj na ovom natjecanju pokazati što Slavonija ima, a nitko u svijetu nema, to bogatstvo prirode, plodova i proizvoda iz prirode – rekla je Jadek, koja će u kategoriji Slastičars­ka umjetnost u pojedinačn­om dijelu natjecanja jedina u Stuttgartu predstavlj­ati Hrvatsku.

Ovo natjecanje ima veliku medijsku pokrivenos­t u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavlj­anje nacionalni­h kulinarski­h timova i njihovih gastronoms­kih vještina i znanja, upoznavanj­a sa svjetskim gastronovi­tetima te prikupljan­ju novih znanja,a zasigurno će naša Sandra imati itekako važnu ulogu. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia