Glas Slavonije

EU postigao dogovo članica o pomoći U

“Ovih 50 milijardi eura šalje snažnu poruku Putinu prije druge ob

- Igor Bošnjak

Čelnici svih 27 država članica Europske unije postigli su na izvanredno­m samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je u četvrtak predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel. “Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-A. To osigurava postojano, dugoročno i predvidlji­vo financiran­je za Ukrajinu", objavio je Michel na internetsk­oj platformi X.

Dodana rečenica

Podsjetimo, izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske za taj paket pomoći. Na posljednje­m samitu, u prosincu, 26 članica postiglo je dogovor o pomoći Ukrajini, samo je Mađarska bila protiv. Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je ovo "dobar dan za Europu" i da Europsko vijeće ispunjava svoje prioritete, što uključuje potporu Kijevu protiv ruske invazije. "Ovih 50 milijardi eura šalje snažnu poruku Putinu netom prije druge obljetnice početka njegove invazije. Danas je Europa postala snažnija", rekla je čelnica Komisije. Ruska agresija bila je poziv za buđenje EU-A, moramo podići svoju obrambenu industriju na novu razinu i uskoro ćemo o tome predstavit­i novu strategiju, najavila je. "Cilj nam je da se Europa pomakne od reagiranja do spremnosti za obranu", kaže Ursula von der Leyen. Izaslanici nekih od ključnih država članica uključenih u pregovore tvrdili su u četvrtak ujutro kako Orban "ništa nije dobio" i da "jednostavn­o nije vidio ni jednu drugu opciju", no u to je realno teško vjerovati. Orban nije javno reagirao na dogovor. Izvori kažu kako su stekli dojam da je Orban još ujutro znao da je sve gotovo. "Nije bio ljutit ili takvo što, ali već je znao da je gotov i da je ostao sam", rekao je izvor britanskog Guardiana. Europski čelnici su željeli poslati jasnu poruku da EU još uvijek čuva leđa Ukrajini i zbog toga su bili posve spremni za još jednu raspravu s mađarskim premijerom, koji im zadaje dosta problema.

Orban je, navodno, podlegnuo pritiscima nakon niza sastanaka s talijanski­m, francuskim i njemačkim premijerim­a. Michel, von der Leyen te čelnici Francuske, Njemačke i Italije održali su sastanak iza zatvorenih vrata s Orbanom, koji je zatim proširen i na nizozemsko­g premijera Marka Ruttea, poljskog Donalda Tuska i belgijskog Alexandera De Crooa. Dogovor je očito postignut prije formalnog početka samita, koji je kasnio gotovo sat i pol, a nekoliko minuta nakon početka objavljeno je da je dogovor postignut. U kompromisn­om tekstu se kaže da će, "na temelju godišnjeg izvješća EK, Europsko vijeće (šefovi država ili vlada EU-A) voditi raspravu svake godine o provedbi instrument­a za Ukrajinu s ciljem da daju smjernice". U zaključcim­a se također kaže da će, "bude li potrebe, za dvije godine Europsko vijeće pozvati EK da izradi prijedlog revizije u kontekstu novog Višegodišn­jeg finan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia