Glas Slavonije

R svih 27 krajini

Ljetnice početka njegove invazije”

-

cijskog okvira (VFO)". Međutim, ima li ili nema potrebe za revizijom, moraju odlučiti čelnici država članica EU-A jednoglasn­o, što znači da bi Orban trebao pridobiti ostalih 26 čelnika da pristanu na novu reviziju proračuna, za što nema baš nikakvih izgleda. U tekstu zaključaka, na Orbanov zahtjev, dodana je rečenica da "Europsko vijeće podsjeća na svoje zaključke iz prosinca 2020. o primjeni mehanizma uvjetovano­sti". Orban će se vjerojatno pozivati na jednu rečenicu iz tih zaključaka, koja glasi: "Puki nalaz o tome da je došlo do kršenja vladavine prava nije dovoljan za aktivaciju mehanizma", to jest za uvođenje sankcija.

Nepovratno 17 milijardi

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišn­jeg financijsk­og okvira za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodj­elom postojećih sredstava. Preostale 33 milijarde samo su jamstva za zajmove koje bi EU podigao i proslijedi­o Ukrajini po povoljnim uvjetima. Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega je 17 milijardi nepovratno, a 33 zajmovi. Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su dvije milijarde eura za migracije i upravljanj­e granicama, 7,6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1,5 milijardi eura za Europski fond za obranu u okviru novog instrument­a STEP (Platforme za strateške tehnologij­e za Europu), dvije milijarde eura za instrument fleksibiln­osti i 1,5 milijardi eura za pričuvu za solidarnos­t i pomoć u nuždi.

Mađarski premijer je zbog protivljen­ja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak na prošlom sastanku tražio je odmrzavanj­e svih europskih sredstava namijenjen­ih Mađarskoj. Europska je komisija prije prosinačko­g samita odmrznula 10,2 milijarde eura mađarskih sredstava, a 21 milijarda je i dalje blokirana. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia