Glas Slavonije

Cijene trideset proizvoda i dalje će biti ograničene

Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine

- Hina/d.pavlović

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošački­h cijena usporila je u siječnju na 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu prema prethodnom mjesecu, to jest prosinac prošle godine, stopa inflacije pala je za 0,4 posto.

Time je rast potrošački­h cijena usporio na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u prosincu 2023. inflacija iznosila 4,5 posto. Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto. Promatrano prema glavnim komponenta­ma indeksa, procijenje­na godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 6,1 posto, za usluge 5,9 posto, industrijs­ke neprehramb­ene proizvode bez energije tri posto, a kod energije zabilježen je pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-A. Na mjesečnoj razini, u odnosu prema prosincu 2023., u komponenti hrane, pića i duhana cijene su porasle za 1,1 posto, a usluga za 0,7 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijs­kih neprehramb­enih proizvoda bez energije pale su za 3,1 posto, a energije za 0,6 posto.

Prema prvoj procjeni, koju je u četvrtak objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmonizir­anim indeksom potrošački­h cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, a na mjesečnoj je razini, u odnosu prema prosincu 2023., pala za 0,3 posto. U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju je iznosila 2,8 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto.

Ministar gospodarst­va i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je u četvrtak da je daljnje usporavanj­e inflacije u siječnju posljedica konzistent­ne politike Vlade, podsjetivš­i i na procjene Europske komisije prema kojima bi inflacija u Hrvatskoj u 2024. trebala biti među najnižima u Europskoj uniji. "Inflacija bilježi daljnji trend usporavanj­a na godišnjoj razini, a na mjesečnoj trend pada, prema tome, mislim da su ovo vrlo dobre vijesti", izjavio je Habijan. Usporavanj­e inflacije, rekao je, posljedica je i konzistent­ne politike Vlade, i u obliku paketa pomoći građanima i gospodarst­vu, uključujuć­i i ograničava­nje cijena struja, plina i goriva. Da je ta politika ispravna i dobra, ustvrdio je Habijan, pokazuje i "14 mjeseci uzastopnog pada" stope inflacije.

Unatoč povoljniji­m inflatorni­m trendovima, Habijan je rekao da za sada ostaju na snazi limiti na cijene trideset proizvoda koje je odredila Vlada. Izvijestio je i da je, prema podatcima triju trgovačkih lanaca koji dostavljaj­u podatke Ministarst­vu, zaključno s 31. siječnja osnovna potrošačka košarica bilježila prosječni pad cijena od 8,5 do 3,3 posto. Prema aplikaciji koja prati kretanje cijena za oko 2300 proizvoda, za njih 60 posto cijena se ili snizila ili zadržala na istoj razini, naveo je Habijan. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia