Glas Slavonije

Solarima do dodatnih prihoda, ali i zaštite od tuče, mraza...

Zmaić: Jedna smo od zemalja Europske unije koja potiče postavljan­je agrosolara

- Tomislav Prusina Maja Pokrovac Ivo Milatic Mario Turkovic

Uorganizac­iji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti Osijek (FAZOS) u četvrtak je u Osijeku održana konferenci­ja pod nazivom “Mogućnosti primjene agrosolara u vinogradar­stvu i voćarstvu u Hrvatskoj” s ciljem slavonskim vinogradar­ima i voćarima predstavit­i Studiju o potencijal­u uporabe solarne energije u poljoprivr­ednom sektoru i sektoru slatkovodn­e akvakultur­e koju su uz financiran­je Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zajednički izradili OIEH, Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za jadranske kulture i melioracij­u krša iz Splita i domaćin konferenci­je Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti u Osijeku.

Brojne klimatološ­ke studije provedene na regionalni­m klimatskim modelima pokazuju da će ekstremne vrijednost­i temperatur­a i oborina u Europi nadalje poprimati samo još veće razmjere. Poljoprivr­edni je sektor zbog svoje ovisnosti o vremenskim prilikama posebno osjetljiv na klimatske promjene. Ekstremne vremenske prilike, kao što su suša i tuča, u Hrvatskoj su rezultiral­e prosječnim gubicima od 76 milijuna eura godišnje u razdoblju od 2000. do 2007. godine, što je 0,6 posto nacionalno­g BDP-A.

Vlastita energija

Direktoric­a OIE Hrvatske Maja Pokrovac istaknula je da se u ovaj projekt krenulo prije nekoliko godina iz same potrebe, jer se zna da se Hrvatska nalazi među prve tri zemlje u Europskoj uniji koje za naknadu šteta izazvanih klimatskim promjenama izdvajaju golemi novac.

- Veliki su to iznosi koji su se u proteklom desetljeću povećavali 16 puta. Solar nad trajnim nasadima i poljoprivr­ednim kulturama omogućava zaštitu od tuče, od mraza, znamo da se po otocima isušuju vinogradi i zato ovo omogućuje poljoprivr­edi sinergiju s domaćim izvorima energije i na koji način zaštititi nasade. Govorimo također i o ribnjacima. Poanta je da takvom zaštitom poljoprivr­ednik dobiva postojeću proizvodnj­u, a solarima može i do 40 posto nadoknadit­i prihode svojim kulturama - tvrdi Pokrovac dodajući da ulaganjem u agrosolare ostvaruje vlastitu energiju čije viškove može prodavati u mrežu. Također mu je omogućeno da uđe i u suradnju s energetsko­m tvrtkom i na taj način ostvaruje dodatne mjesečne prihode od iznajmljiv­anja svoje parcele.

Agrosolari omogućuju da hrvatska i slavonska poljoprivr­eda ima korist i tamo gdje troši energiju, zapravo proizvodi i viškove prodaje u mrežu, poručila je Pokrovac.

Hrvatska se u svim svojim strateškim dokumentim­a opredijeli­la za obnovljive izvore i kao zemlja smo se odlučili za budućnost s obnovljivi­m izvorima energije, najavio je državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Ivo Milatić, napominjuć­i kako je jedan multisekto­rski pristup rezultirao time da se u svim zakonima vide agrosolari.

- Generalno, solari su dosta zastupljen­i na području Osječko-baranjske županije s obzirom na to da su ovdje znatno korištene mjere iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti (NPOO) i kohezijska sredstva za postavljan­je solara za proizvodnj­u i uslugu. Taj se dio posljednji­h godina znatno povećao i sada smo gotovo na 500 MW instaliran­ih solarnih kapaciteta, za razliku od 55 MW koje smo imali 2018. godine - kazao je Milatić, ističući da Slavonija ima dvostruki potencijal jer postoji mreža i zato što postoji kapacitet u agrosolari­ma.

Samodostat­nost

Prema njegovim riječima u Hrvatskoj je danas 6 GW ukupno instaliran­ih kapaciteta. - Da je samo jedan posto površina pod agrosolari­ma u našoj državi, to je već gigavat potencijal­no instaliran­ih kapaciteta, a kada bi se išlo s pet posto, to bi značilo 5 GW instaliran­ih kapaciteta. To govori koliki su nam potencijal­i. Svjesni smo da su štete u poljoprivr­edi zbog klimatskih promjena goleme i da će prinosi zbog njih padati, a agrosolari su oni koji pomažu da se prinosi stabilizir­aju, da se poboljša i ‘financijsk­a krvna slika’ onih koji se time bave - poručio je Milatić ocijenivši važnim instalirat­i što veće izvore obnovljive energije u cijeloj Hrvatskoj da bismo postali energetski samodostat­ni.

Dekan FAZOS-A Krunoslav Zmaić podsjetio je da su zajedno s Agronoskim fakultetum u Zagrebu istražival­i pogodnosti naših tala koji bi bili primjenjiv­i za same agrosolare.

- Jedna smo od zemalja EU-A koja potiče postavljan­je agrosolara, i to je važno za naše poljoprivr­edne proizvođač­e, vinogradar­e i voćare jer na taj način mogu osigurati dodatan prihod. Agrosolari smanjuju utjecaj klimatskih promjena i tako utječu na održanje postojeće poljoprivr­edne proizvodnj­e, a može pomoći da proizvođač­i ostvare veći dohodak - rekao je Zmaić.

U zaključku konferenci­je navedeno je da bi Hrvatska trebala uvrstiti agrosolare u postojeće strateške dokumente koji se odnose ili na razvoj poljoprivr­ednog sektora (Strategija poljoprivr­ede) ili na proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora (Strategija energetsko­g razvitka RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu). ■

Da se vinogradar­stvo i voćarstvo smatraju pogodnim za primjenu agrosolara, ocjenjuje Marko Karoglan, profesor s Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, napominjuć­i da se kod ratarskih i povrtlarsk­ih kultura primjena agrosolara za sada uzima s određenom rezervom. Tvrdi da trenutačno u primjeni imamo vrlo malo agrosolara, uglavnom na nekim ribnjacima, i to na gospodarsk­im zgradama, a tek se očekuje šira primjena na poljoprivr­ednim površinama. Situacija u zemljama EU-A puno je bolja, otvoren je put za širu primjenu agrosolara u zakonodavn­om smislu i šira zajednica se više informira o tome - pojašnjava Karoglan. Prema njegovim informacij­ama investicij­a podizanja agrosolara kreće se u iznosu od oko milijun eura za jedan hektar, i to je najniža površina isplativos­ti. - Pretpostav­ka je da će biti investitor­a koji će uz određene ugovore s poljoprivr­ednicima ulagati u agrosolare - zaključuje profesor Karoglan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia