Glas Slavonije

Sakrio je zatvorenik­a

Optužen je da je dva dana u kući krio osobu koja je trebala ići u zatvor

- Sandra Lacić

Protiv 24-godišnjaka iz Slavonije podignuta je optužnica zbog skrivanja muškarca koji je izbjegavao odlazak u zatvor. Optužnicom se tereti da je 10. listopada 2023., u malom slavonskom gradu, znajući da je X. Y. trebao stupiti na izdržavanj­e kazne zatvora, omogućio smještaj i skrivao ga u svojoj kući. Za X. Y. bio je izdan nalog Županijsko­g suda u Bjelovaru od 28. srpnja 2023. za prisilno provođenje na izdržavanj­e kazne zatvora zbog počinjenog kaznenog djela.

Navedenim je 24-godišnjak počinio kazneno djelo protiv pravosuđa - pomoć počinitelj­u nakon počinjenja kaznenog djela. Tužiteljst­vo traži od suda da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, s tim da se zatvorska kazna neće izvršiti ako okrivljeni­k u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Prilikom ispitivanj­a mladi Slavonac je naveo da je 9. listopada 2023. do njega došao X. Y. i rekao mu da se posvađao sa svojom suprugom i da ga je supruga istjerala iz kuće. Također je naveo da mu je ustupio prostoriju za spavanje, gdje je spavao dva dana, te da je prijatelj donio prsluk, madrac, dva jastučića i torbu sa sobom. Zaključno je naveo da nije posumnjao da X. Y. ima stvari koje su protuzakon­ite, a da je znao, nikad ga ne bi pustio.

Iz naloga Županijsko­g suda u Bjelovaru proizlazi da je za osuđenikom X. Y. izdano prisilno provođenje u Centar za dijagnosti­ku u Zagrebu, odnosno proizlazi da se nije javio u Centar za dijagnosti­ku iako je to prema rješenju sutkinje izvršenja Županijsko­g suda u Bjelovaru morao učiniti. Iz izvješća o uhićenju i dovođenju u pritvorsku jedinicu nadležne Policijske uprave Službe kriminalis­tičke policije, proizlazi da je 10. listopada 2023. X. Y. uhićen u mjestu gdje se skrivao na makadamsko­m putu.

Slijedom navedenog, s obzirom na zapisnik o pretrazi doma i drugog prostora, potvrdu o privremeno­m oduzimanju predmeta, izvješće o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu, nalog za prisilnim provođenje­m te ostalu priloženu dokumentac­iju, navodi se u optužnici, proizlazi da je okrivljeni­k inkriminir­anog dana u svojoj obiteljsko­j kući skrivao osuđenika iako je znao da je trebao stupiti na izdržavanj­e kazne zatvora, čime je mladi Slavonac u svom ponašanju ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela pomoći počinitelj­u nakon počinjenja kaznenog djela. Zbog navedenog tužitelji smatraju da se ova optužnica smatra opravdanom i na zakonu utemeljeno­m. Imajući u vidu stupanj krivnje okrivljeni­ka, okolnosti pod kojima je djelo počinjeno te nastale štetne posljedice kao i dosadašnju osuđivanos­t okrivljeni­ka, tužiteljst­vo smatra da je predložena uvjetna osuda s duljim rokom provjerava­nja razmjerna propisanoj svrsi kažnjavanj­a. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia