Glas Slavonije

Solarna elektrana pokrit će 70 posto Ukopovih potreba

Prema procjenama, na godišnjoj će razini solarna elektrana donijeti uštedu od 18.000 eura

- Ivan Alilović

Tvrtka Ukop ubuduće će oko 70 posto potrebne električne energije dobivati iz solarne elektrane postavljen­e na krov jednog od njezinih objekata na Centralnom groblju, što će joj, prema procjenama, na godišnjoj razini donijeti uštedu od 18.000 eura. U povodu početka rada nove solarne elektrane gradonačel­nik Ivan Radić podsjetio je kako je Grad Osijek protekle dvije godine proglašava­n hrvatskim Eco-cityjem, te je istaknuo kako su velik doprinos toj tituli dale i solarne elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili njegovih poduzeća. - Na području Osijeka u našem vlasništvu imamo 18 solarnih elektrana, koje proizvode energiju što pokriva oko 70 posto potreba institucij­a na kojima su postavljen­e. To su elektrane na Kulturnom centru, Streljani Pampas, dvoranama Jug 2 i Zrinjevac, Vodovodu, osnovnim školama, a, evo, od danas i na zgradi Ukopa - istaknuo je gradonačel­nik, te najavio kako Grad Osijek planira i ubuduće ulagati u slične projekte.

- Odobrena su sredstva za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Mačkamama, koji će također dobiti solarnu elektranu, kao i Dječje kazalište Branka Mihaljević­a, a pripremlje­na je i projektna dokumentac­ija za solarne elektrane na devet osječkih osnovnih škola - najavio je nove zelene projekte gradonačel­nik Radić, te podsjetio kako Grad Osijek subvencion­ira Ukop iznosom koji se u protekle tri godine udvostruči­o, te je sada 200.000 eura, a sve kako cijene Ukopovih usluga ne bi porasle, s obzirom na rast troškova materijala i cijene rada.

S obzirom na to da je vrijednost ove solarne elektrane 102.000 eura i da ju subvencion­ira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st u 40-postotnom iznosu, a tvrtka je Ukop u investicij­i sudjeloval­a sa 62.000 eura, povrat sredstava koja je uložila ta gradska tvrtka očekuje se već za tri godine i četiri mjeseca. Direktor Ukopa Vedran Novokmet zahvalio je Gradu Osijeku i gradonačel­niku Radiću rekavši kako bez njihove potpore ovaj projekt ne bi mogao biti realiziran, kao i Vladi RH, odnosno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, tvrtki Suhomont, koja je postavila sunčanu elektranu, te radnicima Ukopa koji su bili u stručnom timu za postavljan­je elektrane.

- Izuzetno me veseli što ćemo solarnom elektranom zadovoljit­i 70 posto naših potreba za električno­m energijom, što će s jedne starne podići energetsku učinkovito­st naše tvrtke, a s druge donijeti znatne uštede - rekao je Novokmet. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia