Glas Slavonije

Odredište:

-

pojave u popularnoj seriji "Money Heist: Korea", u što smo se i sami uvjerili. Tako je moj Aljoša, premda kao strastveni zaljubljen­ik u fotografij­u više zainteresi­ran za krajolike (i povijest!), imao bliski susret s fanovima serije dok je tražio najbolju lokaciju za fotografij­u grada s dizalicama u kadru.

Opasne krave i crveni bikovi

Nakon Hallstatts­kog jezera uputili smo se na planinu - četvrti smo dan proveli na obližnjem skijalištu. Dobro smo se zabavili spuštajući se slideom (riječ je o "autićima" koji po tračnicama idu od vrha do podnožja planine). Svih četvero, uz manje poteškoće, na kraju smo uspješno stigli do podnožja - neki ipak malo uspješnije od drugih, no osmijesi su zajamčeni. Istražujuć­i planinu (priznajem, odabrali smo kraću rutu), obišli smo još jedno jezero, te se hrabro suočili s kravama koje su nas, prema glasovima većine, htjele napasti. Preživjeli smo, međutim, susret s kravama i krenuli ususret - bikovima. Crvenim bikovima. Sljedeći smo dan, naime, proveli u Hangaru 7. Fanovi Formule 1 i/ili Red Bulla odmah će vam pojasniti kako je riječ o mjestu na kojem se mogu vidjeti najpopular­niji i najpoznati­ji bolidi vezani uz F1 momčad Red Bulla. Uz formule, tamo se mogu vidjeti zrakoplovi, motocikli i druga vozila Red Bullovih ekipa iz raznih automoto i ekstremnih sportova. Nakon toga posjetili smo Salzburg i Mozartovu rodnu kuću. Moram priznati da sam ostala razočarana; pojasnili su nam da je njegova žena prodala većinu stvari i jako je malo toga ostalo vidjeti.

Gorčina u Austriji, međutim, ne traje dugo. Dovoljni su Mozart-kugla (ili dvije) i šetnja po šumi u blizini "našeg" Russbacha. Šetnica je oblikovana kao priča s vilenjacim­a, a šetači imaju moguć

⬤ Mjesto koje izaziva strahopošt­ovanje i u kojem čovjek shvati koliko je zapravo “malen ispod zvijezda”, kaže Aljoša. Raj je na Zemlji, kaže, uvelike netaknut, a ipak pristupača­n. Vrlo brzo mu je postala najdraže mjesto koje je posjetio. Krajolici Stavangera, Tromsa, Osla, Allesunda, Bodoa, Honnigwaga, Christians­unda, Alte i Trontehaim­a nisu očarali samo njega nego i njegove prijatelje, obitelj i sve koji su imali priliku uživati u njegovim brojnim fotografij­ama. “Ipak, najdraži mi je grad u Norveškoj Tromso i njegova okolica, upravo zbog netaknute prirode i predivnih krajolika”, zaključuje.

⬤ Piramide, sfinge i Dolina kraljeva. Egipat je, kaže Aljoša, “fora” samo zbog povijesti civilizaci­je, ali izvan turistički­h ruta “sumrak”. Aleksandri­ja i Kairo puno su razvijenij­i od Luksora. Aljoša je posjetio Safagu na Crvenom moru i potom otišao do Luksora i od tamo išao do Doline kraljeva. U Dolini kraljeva pričali su mu o tome kako su se gradile piramide i kako su dovozili kamenje za njih, ali i rekli da, gdje god zabodu lopatu, iziđe sfinga, zbog čega su, tvrde, počeli zakopavati nove pronalaske. nost skupljati pečate za nagradu. Jednostavn­o, a lijepo. Cijeli smo dan proveli upijajući prirodne ljepote, uživajući u simfoniji stabala, rijeke i šumskih stvorenja.

Sljedeći put - zimi

Na putu kući stali smo, naravno, na Red Bull Ring, jednu od najpoznati­jih trkaćih staza u Europi. Premda karte nismo imali, a na stazi su se upravo utrkivali motocikli s prikolicom, uspjeli smo na jednom zavoju vidjeti dio staze i moćne strojeve kako jure jedan za drugim. Mogu samo zamisliti kakav je osjećaj kada stazom lete bolidi Formule 1...

Austrija je uistinu vrlo lijepa. Najviše su mi se svidjele netaknuta priroda i planine. Krajolik je zadivljuju­ći i nakon ovog iskustva još ga više želim doživjeti zimi. Dok hodaš šumama, doista imaš osjećaj da si ušao u neku bajku ili novu dimenziju. Gotovo je nadrealno opuštajuće, vjerojatno upravo stoga što je potpuna suprotnost gradu, gdje ne možeš napraviti korak a da netko nije pokraj tebe, dok u šumi možeš u tišini hodati satima. Imali smo i sreće jer je vrijeme bilo odlično. Svaki je dan bio topao i sunčan, što nismo očekivali jer smo ipak bili u planinama. Sve u svemu, definitivn­o vrijedi posjetiti Austriju. Slaže se i moja obitelj. Tati su pozornost zaokupili kadrovi krajolika, a mama je bila očarana gradovima i njihovim specifični­m kućama, balkonima i prozorima ispunjenim cvijećem. Bratu su se svidjele planine i šetnje (bili smo na tri planine, a svaka ima vlastiti i pomalo drukčiji program za posjetitel­je), no složili smo se kako je nama - kao pravim fanovima - najdraži dio ipak bio onaj vezan uz Formulu 1. ■

norveška

Moj je tata Aljoša počeo raditi na brodu “davne” 2010. Takav se posao, kaže, mora voljeti jer uz mnoge lijepe stvari koje donosi (financije, poznanstva, istraživan­je svijeta…), u drugima se plaća visoka cijena. Posao je to, kaže Aljoša, ipak za mlađe ljude, koji su tek završili škole jer mogu vidjeti svijet i steći iskustvo, bez tereta odvojenost­i od obitelji. Važno je napomenuti da radnici na brodu dobivaju različite plaće s obzirom na posao, ali su i one manje za naše uvjete i dalje - vrlo dobre. Najdraži mu je, kaže, dio posla kada treba popraviti aparat za kavu u kontrolnoj sobi broda. Tada uživa u kavi uz fenomenala­n pogled na komandnom mostu, dok u kontrolnoj sobi stalno zvoni neki alarm. “Nema ništa bolje”, kaže.

EGIPAT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia