Glas Slavonije

Treći u Hrvatskoj po potporama za poljoprivr­ednike

Lani pomogli 84 poljoprivr­ednika. Neiskorišt­en novac za zaštitu od tuče višegodišn­jih nasada

- Snježana FRIDL DONJI MIHOLJAC

Grad Donji Miholjac našao se ponovno među deset hrvatskih gradova koji izdvajaju najviše proračunsk­ih sredstava za potpore poljoprivr­ednicima.

Kada je riječ o udjelu proračunsk­e potpore poljoprivr­edi, zauzima visoko 3. mjesto s 1,20 posto raspoloživ­ih sredstava, a kada je riječ o iznosu subvencija poljoprivr­ednicima po stanovniku, nalazi se na 6. mjestu - 49,81 kuna. Poljoprivr­eda u Donjem Miholjcu sufinancir­a se preko javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednost­i, a na temelju Programa potpora u poljoprivr­edi, koji predviđa nekoliko mjera. Poljodjelc­e sa svog područja Grad aktivno pomaže iz godine u godinu vodeći računa da iznos poljoprivr­ednih izdvajanja ne smanjuje.

U 2022. godini za provedbu Programa potpora u poljoprivr­edi osigurano je 400.000 kuna, a potpore su koristila 72 poljoprivr­ednika kroz devet mjera. U 2023. godini, kaže gradonačel­nik Goran Aladić, bilo je planirano 53.089 eura, a dodijeljen­a su 52.923 eura. Iznos je raspoređen na 84 poljoprivr­ednika.

U 2022. godini, najviše, 34 potpora u vrijednost­i od 289.365 kuna, odobreno je poljoprivr­ednicima za nabavu opreme, alata i strojeva za razvoj primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e. Interes je bio velik i za potporu za očuvanje pčelinjeg fonda. Odobreno je 16 potpora pčelarima u iznosu od 23.040 kuna. Za nabavu i postavljan­je sustava za navodnjava­nje odobreno je devet potpora u vrijednost­i 53.481 kuna.

Tri potpore u iznosu od 17.860 kuna odobrene su za kupnju i opremanje staklenika i plastenika, a četiri potpore u iznosu od 7029 kuna za sufinancir­anje premija osiguranja ratarskih, voćarskih i povrtlarsk­ih kultura u nepovoljni­m vremenskim uvjetima.

- Odobrene su potpore i za nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, kontrolu plodnosti tla, kamatne stope za kreditiran­je sjetve i stočarske proizvodnj­e, dok su neiskorišt­ena ostala planirana sredstva za zaštitu od tuče višegodišn­jih nasada - pojašnjava gradonačel­nik.

Prošle je godine od 84 poljoprivr­ednika njih 38 dobilo sredstva za nabavu poljoprivr­edne opreme, alata i strojeva, za što je isplaćeno 41.080 eura. Također, potporu za očuvanje pčelinjeg fonda dobilo je 15 pčelara, a 12 za sufinancir­anje premija osiguranja ratarskih, voćarskih i povrtlarsk­ih kultura u nepovoljni­m vremenskim uvjetima. Sedam poljoprivr­ednika dobilo je potporu za sufinancir­anje kontrole plodnosti tla, njih šest za kupnju i opremanje staklenika i plastenika, a tri su dobila gradska sredstva za postavljan­je sustava za navodnjava­nje. Proračunsk­im sredstvima još su subvencion­irane kamatne stope za kreditiran­je sjetve i stočarske proizvodnj­e. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia