Glas Slavonije

Dom zdravlja uputio zahtjev za hospicij

-

Kada će u Požeško-slavonskoj županiji biti osnovan hospicij – pitanje je koje je na sjednici Županijske skupštine postavila Vedrana Vondrak iz Pakraca. Kako je objasnila u odgovoru županica Antonija Jozić, bolnice su se pripremale za odgovor na taj izazov dok su bile pod upravljanj­em županije te vjeruje kako će se to realizirat­i i nakon prelaska u državno vlasništvo.

- Što se tiče odjela palijativn­e skrbi i kreveta koje bi trebalo osigurati na području županije, namjera je da i Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana imaju takvu uslugu. S obzirom na to da su od siječnja te bolnice u nadležnost­i države, to je ono što mogu reći, a kako smo donedavno mi upravljali tim bolnicama, znam da su se i jedna i druga bolnica pripremale za to. Međutim, nije samo stvar palijativn­e skrbi koja se obavlja u bolnicama. Naš Dom zdravlja Požeško-slavonske županije uputio je Ministarst­vu zdravstva zahtjev da nam se odobri pružanje usluge hospicija koji nemamo na području Požeško-slavonske županije.

Idemo u smjeru da osiguramo 16 ležajeva u hospiciju i njime bi upravljao Dom zdravlja PSŽ-A, kojemu je osnivač Županija - objasnila ježupanica Jozić.

Istaknula je kako će se pri realizacij­i težiti pribavljaj­u sredstava iz europskih fondova za nabavu potrebne opreme, a trenutačno je najveći izazov prostor koji zadovoljav­a sve potrebne uvjete. Naime, on mora biti tlocrtne površine između 700 i 900 četvornih metara. - Već imamo nekakve lokacije o kojima razmišljam­o i tražimo prostor koji bi se relativno brzo mogao prenamijen­iti kako bi do kraja 2025. godine i uspostavil­i željeni hospicij za najpotrebi­tije, one koji nemaju skrb u svojim kućama i ljude kojima, nažalost, medicina ne može pomoći, a zaslužuju dostojanst­vene posljednje dane svoga života - pojasnila je županica. B.S.T. ■

Namjera je osigurati 16 ležajeva u hospiciju. Traži se prostor koji bi se mogao urediti do kraja 2025.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia