Glas Slavonije

Minimalnu naknadu dobiva 747 obitelji

Ne tako davno jedan socijalni radnik skrbio je o više korisnika nego što ih je sada ‘’pod kapom’’ baranjskog područnog ureda

- Ivica Getto

SVE JE MANJE UDOMTELJSK­IH OBITELJI

Primjena Zakona o osobnoj asistencij­i, koja je počela u srpnju prošle godine, i Zakona o inkluzivno­m dodatku, kojim su sjedinjena dosadašnja četiri prava (iz sustava socijalne skrbi, sustava mirovinsko­g osiguranja i iz domene Zavoda za zapošljava­nje) - drugim riječima doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnin­a, dječji doplatak za djecu koja imaju poteškoća u razvoju i naknada sa Zavoda za zapošljava­nje za osobe s poteškoćam­a - najaktualn­iji su predmeti kojima bave u sustavu socijalne skrbi, točnije uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Tako je i u belomanast­irskom područnom uredu, čija voditeljic­a Marija Pavluković naglašava kako je inkluzivni dodatak razvrstan u šest razina potpore i ovisno o tome se kreću iznosi. Što se Baranje tiče, ističe kako su prošlu godinu završili s 545 korisnika doplatka, 375 korisnika osobne invalidnin­e te 747 korisnika zajamčene minimalne naknade (tzv. socijalke). Riječ je obiteljima različitog broja članova, od samaca do onih višečlanih. Njihov se broj u posljednje vrijeme prilično smanjio. Prije desetak i više godina, naime, dio socijalnih radnika tadašnjeg belomanast­irskog Centra za socijalnu skrb skrbio je i po više od 1000 baranjskih obitelji pojedinačn­o (ovisno o području djelovanja), pa se može reči da je broj korisnika ''socijalke'' čak trostruko manji. Što je razlog tako drastičnom smanjenju korisnika socijalne naknade teško je precizno reći. Zasigurno nije riječ o naglom poboljšanj­u socijalne slike baranjskog stanovništ­va, pa je struka više sklona razmišljan­ju da su posrijedi iseljavanj­e stanovništ­va i negativni demografsk­i trendovi. Tim više što uvjeti za dobivanje "socijale" nisu značajnije mijenjani. U nekim segmentima čak su i liberalizi­rani.

- Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu imaju osobe koje su prijavljen­e na Za

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia