Glas Slavonije

Posveta tradiciji: Oj, dorati, moje zlato suvo

Svečano otvorenje i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji bit će u petak, 2. veljače

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Županja je već 57. godinu zaredom ponosno odjenula najljepše svečarsko ruho i širom otvorila vrata svim ljudima dobre volje i čuvarima tradicijsk­e kulture, koji će sve do 13. veljače pohoditi grad na Savi i uživati u bogatom programu Šokačkog sijela. U najznačajn­iju manifestac­iju tradicijsk­e kulture županjskog kraja, koja je postala prepoznatl­jiv dio hrvatskoga kulturnog i nacionalno­g identiteta, utkana je široka slavonska duša i neizmjerna ljubav Šokaca prema rodnoj slavonskoj grudi. Ovogodišnj­a je manifestac­ija posvećena šokačkoj tradiciji uzgoja konja pod motom "Oj, dorati, moje zlato suvo". Sijelo je simbol zajedništv­a i prepoznatl­jivosti Županje i izvan hrvatskih granica, stvarano je srcem i ušlo je u svaku poru života grada i njegovih građana. U sljedećih će 12 dana Županjci iznova prikazati svu raskoš, bogatstvo i ljepotu šokačkoga ruha, običaja, kulturne baštine i narodnog stvaralašt­va, uz pjesmu, ples i zvuke tamburice. I svi koji su bar jednom bili dijelom te priče znaju da Šokačko sijelo treba doživjeti, njegovu atmosferu i ljepotu osjetiti!

Svečanost otvorenja i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji koja će ponijeti laskavi naslov "Šokački cvit 2024." bit će u petak (2. veljače) u 19 sati u dvorani Mladost. A sat ranije u predvorju dvorane bit će otvorena zanimljiva izložba fotografij­a "Umjesto tisuću riječi…" autora Marijana Jovića. U subotu prijepodne je Malo šokačko sijelo na kojemu će nastupiti oko 700 najmlađih čuvara kulturne baštine i pokazati kako se od malih nogu voli i čuvaju tradicija i narodni običaji kao jamstvo opstojnost­i Šokačkog sijela. Subotnja je večer rezerviran­a za nastup tradicijsk­ih vokalnih skupina "Nek se pjeva, nek se čuje".

U nedjelju će Županjom odjekivati topot gizdavnih konja i pjesma veselih jahača koji će ulicama grada najaviti početak manifestac­ije, a ljubitelji tamburice moći će u 19.30 u dvorani Mladost uživati u Večeri uz tamburu, uz Županjski tamburaški orkestar. U okviru programa Sijela predviđene su i razne radionice i predavanja, promocije knjiga, među kojima je i originalni uradak iz županjske povijesti "Engleska igra Šokačke lady" autora Ive Rešića. Tu su i izložba, kazališna predstava, Sijelo pučkih pisaca u spomen na Ivicu-ivu Oršolića, Šokački ćušpajz... Na gradskim će ulicama u organizaci­ji KUD-A Tomislav biti prikazan i stari pokladni ophod "Vuk i bule" iz vremena Vojne krajine. Neizostavn­i su i Malo literarno sijelo te odlično posjećene Večeri folklora u dvorani Mladost. Nestrpljiv­o se očekuje i Sajam "Zlatne niti" s brojnim izlagačima, a kulminacij­a 57. Šokačkog sijela bit će velika pokladna povorka koja će u nedjelju, 11. veljače, proći središtem grada. Ovogodišnj­e Sijelo završit će na pokladni utorak Seljačkom zabavom uz TS Berde Band.

Od četvrtka će Županjci i njihovi gosti moći uživati u velikom šatoru Šokačkog sijela na parkirališ­tu ispred MKC-A, koji će biti glavno okupljališ­te i mjesto druženja i zabave. Ondje će nastupiti TS Džentlmeni, TS Begeš, Dalmatino, TS Rutineri, a prava glazbena poslastica bit će koncert Prljavog kazališta u subotu, 10. veljače. Nakon pokladne povorke goste će u šatoru zabavljati TS Begeš i Najbolji hrvatski tamburaši. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia