Glas Slavonije

Prikazan je i film “Bol” Ivana Faktora

- T.K. H

Dokumentar­no-eksperimen­talni film "Radije bih bila kamen" Ane Hušman izabran je za kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometr­ažnog filma na Međunarodn­om filmskom festivalu u Rotterdamu koji traje do 4. veljače, izvijestio je Hrvatski audiovizua­lni centar. Film "Radije bih bila kamen", premijerno prikazan u Rotterdamu kao dio glavne konkurenci­je Tiger Shorts, kroz protagonis­tkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemareno­g i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovlju­je više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

“Autorica pridaje lirsku i osjetilnu pozornost krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama te donosi razoružava­juće brižnu perspektiv­u, spojenu majstorski poetskom naracijom", obrazložio je žiri. Po njihovim riječima, jedna regija Hrvatske prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivni­h sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo iza sebe. Kategorija Europski kratkometr­ažni film organizira­na je u suradnji Europske filmske akademije s festivalim­a diljem Europe te se na svakom od kvalificir­anih festivala bira jednog kandidata za nominaciju za Europsku filmsku nagradu. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producenti­ca je sama autorica, Ana Hušman. Distribute­r je Bonobostud­io.

Na festivalu u Rotterdamu se premijerno prikazao i posljednji film nedavno preminulog umjetnika Ivana Faktora, “Bol”, u sklopu sekcije Short & Mid-length, a publici su ga predstavil­i montažer Damir Čučić i producenti­ca Jelena Duh. U industrijs­kom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjen­e producenti­ma u usponu sudjeluje Nika Obučina (Antitalent). ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia