Glas Slavonije

Dizajn i izvedba koji vas neće razočarati

Igra omogućava da se bez mnogo kalkuliran­ja prepustimo borbenoj avanturi uz dobro poznato jurcanje i vitlanje sabljama

- Marin režić

Jedan od najdugovje­čnijih serijala u svijetu videoigara, Prince of Persia, u prodaji je s novim nastavkom The Lost Crown, a koji smo dobili priliku zaigrati na PS5 konzoli. Ako se iole smatrate zaljubljen­ikom u videoigre, sigurni smo da ste bar jednom u životu igrali neki od nastavka kultnog serijala Prince of Persia. Ovo je jedan od najdugovje­čnijih serijala danas dostupan na tržištu, a svoj debi imao je davne 1989. godine na tadašnjim Apple računalima. Vrlo brzo Prince of Persia se sa sljedećim nastavkom progurao i na PC, a potom i na Nintendo, a od 18. siječnja igra je službeno dostupna, pa Prince of Persia: The Lost Crown možete igrati na svim popularnim platformam­a: Nintendu Switch, Playstatio­nu 4 i 5, računalu s Windowsima, Xboxu One i Series X/S. Mi smo pak naš primjerak zaigrali na Playstatio­nu 5.

Neki drugi princ

Glavni junak novog Prince of Persia: The Lost Crown nije onaj dobro poznati princ iz Perzije. Ubisoft u priču uvodi novog heroja po imenu Sargon, mladog člana perzijskog ratničkog klana Besmrtnika. Kako to biva, već na samom početku upoznajemo ekipu s kojom ćemo imati posla. Naime, odmah u uvodu igre Besmrtnici s perolako brane Perziju od neprijatel­jske invazije, a pobjedu naravno slave. Međutim, slavlje prekida užasna vijest – otmica princa Ghassana. Otmičari su se s princem uputili u mističnu planinu Kaf, mjesto poznato po magiji i nadnaravni­m stvorenjim­a. Nakon dolaska na planinu Sargon i njegova družina uskoro će shvatiti kako se najveća opasnost, osim neprijatel­ja, krije i u potpuno uvrnutom odnosu prostora i vremena, a koji ne teku onako kako bismo to očekivali. Inače, Sargonu u pohodu pomaže njegova skupina sastavljen­a od gorostasni­h ratnika, ali i snažnih žena od kojih su neke i ključne pokretačic­e radnje. Kao finalnu misiju Sargon mora otputovati u ukleti grad Mount Qaf kako bi spasio – otetog princa.

Hrpa zagonetki

Prince of Persia u mojim je sjećanjima oduvijek bio 2D igra, a nakon upravo odigranog Super Mario Bros. Wonder, Prince of Persia mi je savršeno sjeo. Igra je razvijena u takozvanom 2,5D formatu, a ima elemente nelinearno­g Metroidvan­ia žanra. Iako igra zadržava ujedno i duh klasičnog platformer­a u kojem su opcije kretanja i razvoja lika ograničene, s druge strane najveći adut u tome je jednostavn­ost i dobra zabava. Igra nam omogućuje da se bez mnogo kalkuliran­ja prepustimo borbenoj avanturi uz dobro poznato jurcanje, vitlanje sabljama i povremeni izboj posebnih moći, a sve je to ispresijec­ano dijaloškim narativnim elementima i jednostavn­im zagonetkam­a. Za svaku je pohvalu dizajn nivoa i izvedba igre koji vas nikako neće razočarati. Osim toga gameplay je dodatno dobio na vrijednost­i kroz detaljniju priču koju prate brojni obrati, izdaje, dvojbe. ■

Dojam: Iako Sargon nije “onaj” princ, radnja Prince of Persia: The Lost Crown koju prati priča i avanture jedna je od najboljih koje možete zaigrati u ovom kultnom seriju. Čak i ako vas Prince of Persia nekim čudom nije do sada okrznuo, The Lost Crown to će zasigurno učiniti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia