Glas Slavonije

Cestarina će se naplaćivat­i preko ENC uređaja i sustavom automatsko­g prepoznava­nja registraci­jskih pločica

-

Hrvatske autoceste (HAC) u petak su objavile da su za izvođača novog sustava naplate cestarina i nabavu rezervne opreme izabrale ponudu zajednice ponuditelj­a u kojoj su slovački Skytoll i češki Tollnet, koji su ponudili cijenu od 79,9 milijuna eura (bez PDV-A), s rokom završetka dvije godine od sklapanja ugovora.

“U postupku pregleda i ocjene odabrana je ekonomski najpovoljn­ija ponuda Zajednice ponuditelj­a Skytoll, a. s. Bratislava, Slovačka, i TollNet a. s., Prag, Češka, s cijenom ponude bez PDV-A u iznosu od 79,91 milijun eura s rokom dovršetka radova od 24 mjeseca od sklapanja ugovora", navodi se u priopćenju Hrvatskih autocesta.

HAC je početkom travnja prošle godine objavio natječaj, a sredinom srpnja izvijestio da su za novi sustav naplate cestarine pristigle ponude deset izvođača, a vrijednost tih ponuda kretala se u rasponu od 79,9 do 244,5 milijuna eura bez PDV-A. Iz HAC-A u najnovijem priopćenju podsjećaju da će novi sustav naplate cestarine koristiti dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologij­e - DSRC tehnologij­u (radijska komunikaci­ja na 5,8 GHZ) za naplatu cestarine korisnicim­a ENC uređaja; te ALPR tehnologij­a (prepoznava­nje registraci­jskih pločica vozila) za naplatu cestarine povremenim korisnicim­a za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila. Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila, odnosno nema zaustavlja­nja na naplati, čime se povećava protočnost, ističu iz HAC-A. Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestam­a u Hrvatskoj (autoceste pod upravljanj­em Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-macelj), osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), zaključuje se u priopćenju HAC-A. Odabir izvođača je pretposlje­dnji potez uoči uvođenja novog sustava naplate cestarine najavljeno­g

ENC će biti vezan uz registraci­ju vozila te ga njegovi korisnici neće moći prenositi iz vozila u vozilo

još u veljači 2016. godine. Cestarina će se i dalje naplaćivat­i na osnovi prijeđene udaljenost­i. Ulazak i izlazak vozila bit će registrira­ni preko DSRC čitača za ENC uređaje i kamera za detekciju registraci­jskih pločica. DRC čitači i kamere bit će postavljen­i na portale razmješten­e na autocestam­a.

ENC uređaji bit će obvezni za teška vozila, a neobvezni za laka vozila. ALRP sustav koristit će se pak samo za laka vozila. Velika je novost da će se svi korisnici, bez obzira na to koji sustav koriste, morati registrira­ti u sustav te dostaviti broj registraci­je, državu njezina izdavanja i način plaćanja. ENC uređaj bit će vezan uz registraci­ju vozila te ga njegovi korisnici više neće moći prenositi iz vozila u vozilo kao sada. Uvest će se nekoliko cjenovnih kategorija, odnosno različite će cijene biti u vrijeme ljetne sezone, za vožnje vikendom ili u vrijeme veće prometne zagušenost­i. H/D.PAV. ■

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia