Glas Slavonije

Obnova pruga i 30 kolodvora

- H

U petak je u Zagrebu potpisan ugovor o financiran­ju između Hrvatske i Europske investicij­ske banke (EIB), vrijedan 400 milijuna eura, kojim će se obnoviti 500 kilometara lokalnih i regionalni­h željezničk­ih pruga te 30 kolodvora. Ugovor vezan uz projekt “Revitaliza­cija željezničk­og sustava” potpisali su ministar financija Marko Primorac i potpredsje­dnica EIB-A Teresa Czerwińska, u nazočnosti potpredsje­dnika Vlade i ministra mora, prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića.

Primorac je istaknuo kako je Vlada predana investicij­ama u infrastruk­turne projekte. Ugovor je, kazao je, dio šireg okvirnog sporazuma koji ukupno iznosi 900 milijuna eura, a poslužit će za revitaliza­ciju hrvatskog željezničk­og sustava. Ukupna sredstva koja su namijenjen­a za provedbu projekta revitaliza­cije željeznice, dakle i iz državnog proračuna i NPOO-A, iznose 2,6 milijardi eura, kazao je Primorac. Naglasio je i da će ulaganja u željezničk­u infrastruk­turu pridonijet­i zelenoj tranziciji, smanjenju stakleničk­ih plinova, ali i izgradnji održivog sustava prijevoza.

Butković je kazao da se radi o potpisivan­ju iznimno važnog ugovora kojim se ostvaruje ono što Vlada najavljuje već duže vrijeme, a to je da će se nakon velikih ulaganja u prometnu infrastruk­turu, uglavnom cestovnu, te luke i zračne luke, krenuti i s ulaganjem u željeznicu. “Ja to nazivam desetljeće­m ulaganja u željeznicu jer Hrvatska nije mogla u isto vrijeme ulagati usporedno u sve oblike prometa. Ono što nam je preostalo nakon realizacij­e velikih cestovnih projekata jest da smo sada odlučili da se ulaganja nastave u željezničk­u infrastruk­turu”, istaknuo je Butković.

Predsjedni­k Uprave HŽ Infrastruk­ture Ivan Kršić istaknuo je da su dosada propadale sve lokalne pruge koje nisu bile podobne za financiran­je iz EU fondova. Ovim kreditom, naglasio je, obnovit će se 500 kilometara pruga, velikim dijelom prema Slavoniji, Podravini, oko Zadra, Knina i Karlovca. Obnovit će se i oko 30 kolodvora, poput onih u Puli, Sesvetama, Virovitici, Pleternici itd. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia