Glas Slavonije

Europska karta - pravo na parkiranje diljem EU-A

Isporučeno je prvih 30.000 novih isprava izdanih u sklopu projekta MOSI

- Dario KUŠTRO

Sprvim danima veljače realiziran­a je isporuka prvih nacionalni­h i europskih iskaznica te europskih parkirališ­nih karata za osobe s invalidite­tom.

Simbol pristupačn­osti

Iz Agencija za komercijal­nu djelatnost priopćeno je kako je isporučeno prvih 30 tisuća novih isprava, izdanih u sklopu EU projekta MOSI - Unaprjeđen­je sustava korištenja prava osoba s invalidite­tom u području mobilnosti - čiji je korisnik Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture, a partner AKD. Uvođenjem novih isprava osobama s invalidite­tom olakšava se pristup brojnim pogodnosti­ma, ali i pravima na povlastice iz domene Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture pa i to da osobe s invalidite­tom s novom parkirališ­nom kartom ostvaruju pravo na parkiranje diljem EU-A na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačn­osti!

Na ove promjene upozorio nas je i Osječanin Zlatko Zoltan Borbaš, čiju njemačku invalidsku iskaznicu za parkiranje na mjestu predviđeno­m za invalide nisu kao valjanu prepoznali u osječkom koncesiona­ru usluge parkiranja. Raspitali smo se kako je pitanje povlašteno­g parkiranja riješeno na razini Europske unije. Iz Upravnog ureda za komunalnu djelatnost i promet Grada Osijeka (u čijoj je domeni djelatnost ovog koncesiona­ra) izvijestil­i su nas kako je 15. studenoga 2023. godine stupio na snagu Zakon o povlastica­ma u prometu. Prema odredbama tog zakona Upravni odjel za gospodarst­vo Osječko-baranjske županije više nije nadležan za izdavanje znaka pristupačn­osti koji se, prema Zakonu o povlastica­ma, naziva europska parkirališ­na karta. “Osobe s invalidite­tom ubuduće će povlastice oslobađanj­a ostvarivat­i na temelju nacionalne iskaznice za osobe s invalidite­tom, koju će u posebnom postupku izdavati Agencija za komercijal­nu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. Jednako tako AKD će uspostavit­i informacij­ski sustav povlastica u prometu, preko kojega će se obavljati informatič­ka provjera ostvaruje li osoba koja predoči nacionalnu iskaznicu određenu povlasticu. Iznimno, u prijelazno­m razdoblju do pune implementa­cije novog sustava, korisnici povlastice znaka pristupačn­osti koji istječe ili je istekao moći će svoja prava i dalje dokazivati na temelju tih iskaznica do izdavanja novih nacionalni­h iskaznica", odgovaraju iz Grada Osijeka, te građane upućuju na provjeru jesu li se registrira­li kao osoba s tjelesnim oštećenjem u Registru osoba s invalidite­tom HZJZ-A.

Sličan odgovor dobili smo i od AKD-A. "Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva korisnika, a na temelju podataka o invalidnos­ti/invalidite­tu iz Registra osoba s invalidite­tom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni

Europska parkirališ­na karta za osobe s invalidite­tom vrijedi samo kada vozilom upravlja osoba s invalidite­tom koja ima to pravo sukladno zakonskoj odredbi, ili se ta osoba nalazi u vozilu. Kaznom u iznosu od 300 do 1000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja svoju europsku parkirališ­nu kartu za osobe s invalidite­tom ustupi drugoj osobi na korištenje. Isti iznos kazne propisan je i za one koji neovlašten­o koriste europsku parkirališ­nu kartu za osobe s invalidite­tom. za dodjelu prava i izdavanje isprava. Korisnici se stoga pozivaju da što prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremite­ta, stupanj funkcional­nog oštećenja…) u Registar, kontaktom na e-adresu invalidite­t@hzjz. hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivališ­te u Republici Hrvatskoj", pojašnjava­ju u AKD-U.

Pristup pogodnosti­ma

S obzirom na to da je riječ o automatizi­ranom sustavu, na kućne adrese iskaznice mogu dobiti i osobe koje dosad nisu nužno koristile povlastice na koje imaju prava, ili nisu ni znale da ih imaju, a ranije su bile evidentira­ne u Registru.

Dakle "parkirališ­na karta" dio je opsežnijeg poglavlja - Nacionalne iskaznice za osobe s invalidite­tom. Njome se ostvaruju povlastice u četiri područja - željezničk­om i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji ostvaruju prava na nacionalnu iskaznicu dobivaju i europsku, kojom se omogućava ravnoprava­n pristup pogodnosti­ma u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Europskom parkirališ­nom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU-A na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačn­osti. "Hrvatska je prva država članica EU-A koja uvodi europsku iskaznicu za osobe s invalidite­tom izvan pilot-projekta", kažu u AKD-U. Važno je znati kako postojeći već izdani dokumenti, rješenja te parkirališ­ne karte vrijede do 15. svibnja. "U tom prijelazno­m razdoblju od šest mjeseci vrijedit će dosadašnji znak pristupačn­osti prema Pravilniku o znaku pristupačn­osti, a koji je danom pristupanj­a u EU standardiz­iran s ostalim članicama Europske unije i strani državljani s takvim znakom pristupačn­osti imaju pravo koristiti parkirališ­ta za osobe s invalidite­tom na području Hrvatske", odgovaraju iz Grada Osijeka na naš upit o konkretnom slučaju našeg sugrađana. Grad Osijeka ima oko 600 besplatnih parkirališ­nih mjesta za osobe s invalidite­tom. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia