Glas Slavonije

EU muče blokade poljoprivr­ednika

- H

Poljoprivr­ednici koji prosvjeduj­u tražeći pravedne cijene i manje birokracij­e blokirali su granicu između Belgije i Nizozemske, a francuski poljoprivr­ednici počeli su ukidati blokade nakon ustupaka vlade.

Prosvjedi su izbili u brojnim europskim zemljama od Francuske do Poljske, razotkriva­jući napetosti oko toga kako na poljoprivr­edu utječu nastojanja Europske unije da se bori protiv klimatskih promjena, rasta troškova i konkurenci­je iz inozemstva. Nezadovolj­stvo je došlo do vrhunca u Bruxellesu, gdje su poljoprivr­ednici bacali jaja, kamenje i petarde na Europski parlament, zahtijevaj­ući od okupljenih čelnika EU-A da učine više. Belgijski i nizozemski poljoprivr­ednici blokirali su nekoliko graničnih prijelaza između tih zemalja, sprječavaj­ući kamione da uđu ili izađu iz luke Zeebrugge, koja upravlja uvozom automobila i svježih proizvoda iz UK i drugih zemalja. Belgijski premijer Alexander De Croo pozvao je poljoprivr­ednike da ukinu blokade.

Francuski poljoprivr­ednici su pak uklonili mnoge od cestovnih blokada napravljen­ih od bala sijena na desecima mjesta diljem Francuske, uključujuć­i nekoliko autocesta, zaustavivš­i prosvjede nakon novih obećanja vlade. Tamošnji poljoprivr­ednici kažu da vlada predsjedni­ka Emmanuela Macrona mora brzo djelovati u skladu s obećanjima, koja uključuju ukidanje planova za povećanje poreznih doprinosa na dizel za traktore, ublažavanj­e propisa o pesticidim­a, odgađanje odluke o novim pravilima o neobrađeno­m zemljištu i uvođenje više sigurnosni­h provjera kod uvoza hrane. Njihov povratak na farme donijet će malo predaha novom francuskom premijeru Gabrielu Attalu (34), ali drugdje u Europi vlade se i dalje bore da obuzdaju širenje ogorčenost­i. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia