Glas Slavonije

Orbanov Fidesz će se nakon izbora pridružiti europskim konzervati­vcima

- H

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se nakon izbora za Europski parlament (EP) njegova desničarsk­a stranka Fidesz pridružiti skupini Europskih konzervati­vaca i reformista (ECR), u kojoj je stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni, ključne europske čelnice u pridobivan­ju Orbana za pomoć EU-A Ukrajini.

Čelnici svih 27 država članica EU-A postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišn­jeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio Orban. Na izvanredno­m samitu u Bruxellesu postignut je dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. Orbanov Fidesz trenutno nije svrstan otkako je 2021. napustio Europsku pučku stranku (EPP) desnog centra nakon suspenzije zbog navodnog narušavanj­a vladavine prava u Mađarskoj. "Ideja je bila da se pridružimo i ranije, ali to ćemo učiniti nakon izbora. Spremni smo i pridružit ćemo se konzervati­vcima", rekao je Orban za talijanske La Republicu i La Stampu, javlja talijanska agencija ANSA.

ECR, koji je 2009. utemeljio bivši torijevski čelnik, bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron, okuplja desničarsk­e stranke. Dogovor oko novca za Ukrajinu očito je postignut prije formalnog početka samita, jer je tada održano nekoliko sastanaka, a Meloni, čelnica desničarsk­e stranke Braća Italije, tu je imala važnu ulogu. ECR je na početku mandata u EP-U imao 62 od 705 zastupnika, sada ih ima 67, a projekcije za europske izbore ove godine daju im 85 mandata, s Fideszom i više. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia