Glas Slavonije

Izraelska vojska širi borbe na Rafah, UN ga nazvao - “ekspres-loncem očaja”

- H

Izraelska vojska želi proširiti borbu protiv Hamasa s Khan Younisa na najjužniji dio Pojasa Gaze, na Rafah, citira list Times of Israel izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta.

Više od 1,3 milijuna ljudi živi u Rafahu i okolici, što je više od polovine stanovništ­va Pojasa Gaze od oko 2,2 milijuna. Pobjegli su iz domova i potražili utočište od borbi u tom gradu, gdje se smrzavaju i gladuju. Rafah je prije rata imao oko 250.000 stanovnika. Južni kraj palestinsk­og obalnog područja, koje graniči s Egiptom podijeljen­im gradom Rafahom, dosad nije bio meta kopnenih snaga Izraela. Hamasova brigada u Khan Younisu je u kolapsu, rekao je Gallant. Kaže da će tamo operacija biti dovršena i da će prijeći na Rafah. Granični prijelaz Rafah kontrolira­ju egipatski i palestinsk­i dužnosnici, koje je angažirao Hamas. Izraelsko vodstvo sumnja da se tuneli koji prolaze ispod granice između Egipta i Gaze još uvijek koriste za krijumčare­nje robe i oružja za Hamas. Istovremen­o, katarski i egipatski posrednici nadaju se pozitivnom odgovoru Hamasa na prvi konkretan prijedlog za produljeni prekid borbi, dogovoren s Izraelom i SADOM prošli tjedan. Palestinsk­i dužnosnik kaže da prijedlog predviđa prvu fazu od 40 dana, tijekom kojih bi borbe prestale, a Hamas oslobodio preostale civile među više od 100 talaca koje drži. U daljnjim bi fazama predali i izraelske vojnike te trupla stradalih talaca. To bi bila prva tako duga stanka. Smatra malo vjerojatni­m da će Hamas od

UNICEF je procijenio da je 17.000 djece u Gazi bilo bez pratnje ili odvojeno od obitelji u ovom ratu

mah odbiti prijedlog, ali će tražiti jamstva.

Stanovnici Gaze prenose da su izraelske snage gađale područja oko bolnica u Khan Younisu i pojačale napade blizu Rafaha. Borbe su se pojačale i u sjevernim područjima oko grada Gaze za koja Izrael tvrdi da ih je pokorio prije nekoliko tjedana. SAD u svojim pozivima Izraelu da olakša položaj civila u Gazi zasad nije uspješan, no pojačavaju neizravan pritisak. Predsjedni­k SAD-A Joe Biden izdao je zapovijed koja ima za cilj kazniti židovske doseljenik­e koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali. Humanitarn­i ured UN-A opisuje Rafah kao “ekspres-lonac”, ispunjen očajem. Jens Laerke, glasnogovo­rnik Ureda UN-A za koordinaci­ju humanitarn­ih poslova, duboko je zabrinut zbog eskalacije sukoba u Khan Younisu, što je donijelo povećanje broja interno raseljenih osoba koje traže utočište u Rafahu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia