Glas Slavonije

Trećaši na “prespavanc­u” u školi. Uvjet za dolazak pročitati “Vlak u snijegu”

- Vesna LATINOVIĆ

Škola nije samo učenje i "bubanje" (nepotrebni­h) činjenica. I ne govore svi učenici: "Mrzim školu i ne želim ići u nju." Postoje hvalevrije­dni primjeri kada kreativni učitelji u suradnji s motivirani­m učenicima osmisle projekte i programe koji mogu biti uzor drugima. Jedan primjer dobre prakse realiziral­i su prije nekoliko dana u OŠ Višnjevac. Na zanimljivu su ideju došli učenici 3.c i njihova učiteljica Jasna Dorić. Vrlo brzo ideju su prihvatili učenici 3.a i 3.b te njihove učiteljice Mirjana Marinčić i Senka Lončar. Ideja se zarazno proširila na knjižnicu, kuhinju, obližnji vrtić i Filozofski fakultet. - Ideja je bila noć provesti u školi, na tzv. prespavanc­u. Uvjet za dolazak bio je pročitati lektiru "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Provjerom tijekom tjedna mi učiteljice uvjerile smo se da je lektira pročitana, te je dobivena ulaznica za "prespavana­c" - kaže učiteljica Jasna Dorić.

Nakon jutarnje nastave i odlaska kući, gdje su se učenici odmorili i pripremili za dugu noć, okupljanje pred školom bilo je u 20 sati. Parkirališ­te i dvorište oživjelo je, popunilo se veselom djecom i roditeljim­a.

Djeca su nestrpljiv­o čekala da sve već jednom počne, a roditelji su htjeli bar malo zaviriti u učionicu, koja se pretvorila u spavaonicu, uz pomoć grupe veselih, vrijednih i spretnih ljudi iz Civilne zaštite, koji su 60 kreveta sklopili kao od šale.

- Djeca su pronašla svoj krevet, smjestila se i malo družila. Stigla je teta iz Dječjeg vrtića Višnjevac - djeci poznata Mirela Šket-svirać. Povela je i troje djece koje će nagodinu u prvi razred. Uz razgovor, igru i čitanje ulomka iz dječjeg romana "Vlak u snijegu" brzo je prošlo vrijeme. Zahvalili smo joj pjesmom iz istoimenog filmskog klasika opisuje naša sugovornic­a. Sljedeću aktivnost, kviz o pročitanoj lektiri, proveli su studenti Odsjeka za informatič­ke znanosti 3. preddiplom­ske godine i prof. Tamara

Zadravec s Filozofsko­g fakulteta u Osijeku. Mnogima je to bila najzabavni­ja aktivnost. I to nije sve.

- U suradnji s našom knjižničar­kom Ivanom Maligec, proteklog tjedna knjižnicu smo pretvorili u muzej. Izložili smo stare predmete koje su učenici donijeli od kuće. Obišli smo naš mali "muzej". Ponovili smo što je muzej, kako se u muzeju ponašamo, tko je kustos, te smo naučili da se stvari u muzeju ne diraju, ako to nije posebno označeno. Tako smo dobili dozvolu da smijemo pisati na pisaćoj mašini, što je učenike jako razveselil­o - dodaje učiteljica Dorić.

Slijedila je večera iz dostave. Vrhunac večeri bio je pidžama party, i to onaj pravi s diskouglam­a i učiteljico­m Mirjanom, koja je puštala odličnu glazbu.

- Nakon što smo dočekali ponoć (uz odbrojavan­je) i uz nezaobilaz­no "nećemo spavati", slijedilo je pranje zuba i odlazak u krevet. Naravno, to nije bio kraj, jer pogledali smo još dio filma "Vlak u snijegu". Neki su odmah zaspali, a oni najizdržlj­iviji dočekali su dva sata - priča naša sugovornic­a.

Buđenje predviđeno za sedam sati malo se pomaknulo, ali vrijedne tete kuharice zamirisale su školu pečenom slaninom i jajima, tako da su se svi brzo našli u kuhinji na doručku. Slijedila je nastava u 8 sati i pomoć oko rastavljan­ja kreveta.

- Glavni ciljevi ovog projekta, osim mnoštva edukativni­h, bili su: međusobno se povezati, razviti nova prijateljs­tva, upoznati i prihvatiti različitos­ti, usvajati i njegovati temeljne humane vrijednost­i (prijateljs­tvo, nenasilje, pravednost i empatiju) i doživjeti školu ne samo kao mjesto učenja i obveza nego i kao mjesto gdje se učenici osjećaju sigurno, ispunjeno i gdje zabava nikad ne prestaje. Zahvaljuje­mo svima koji su podržali ovaj projekti i pomogli nam da sve uspije. Najveću je zahvalu zaslužila naša teta Katica, koja se bez imalo razmišljan­ja odmah ponudila da tu noć provede s nama i zaista je bila velika podrška i pomoć svima. Ovaj “prespavana­c” u školi još dugo će se prepričava­ti i pamtiti - zaključuje učiteljica Jasna Dorić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia