Glas Slavonije

Žene često zanemaruju prve simptome moždanog udara

Panelisti su govorili o izmjenjiva­nju uloga, što žene često košta zdravlja

- Vesna LATINOVIĆ

ZNANJE SPAŠAVA ŽIVOT

Žene često zanemaruju prve simptome moždanog udara, ne javljaju se liječniku ili se jave prekasno, a posljedica je da upravo kod žena dolazi do težih ishoda i veće smrtnosti zbog moždanog udara.

Svijest o ulozi žena

Rekla je to doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, specijalis­t neurolog, subspecija­list za cerebrovas­kularne bolesti (KBC Osijek, Medicinski fakultet Osijek, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek) i predsjedni­ca udruge Cerebro, na panel-raspravi "Ženski princip". Panel je održan u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, kao dio projekta Dan crvenih haljina Žene u crvenom, s ciljem prevencije moždanog udara kod žena u Osječko-baranjskoj županiji.

Panel-raspravom moderirala je prof. dr. sc. Julia Perić (Ekonomski fakultet Osijek). Ona je u uvodnom dijelu skupa rekla da se žene diljem svijeta suočavaju s neravnopra­vnošću u svijetu rada. "Trebat će nam 280 godina da ispravimo tu neravnopra­vnost", rekla je prof. Perić.

- Biti ženski rod izuzetno je kompleksno. Prema ženama svi su standardi brutalniji, ona treba biti ženstvena, dobra supruga, majka, uspješna u poslu. Važno je da se svijest o ulozi žena mijenja, jer postoji velik broj ženskih platformi koje pomažu ženama i koje su im suport - poručila je mr. sc. Natalija Pekić, ambasadori­ca poduzetniš­tva žena Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

Tomislav Pučić, specijalis­t kliničke psihologij­e, jedini muškarac na panelu, rekao je da je uloga muškaraca da podrže promjene u položaju žena i da se trude biti bolji suprug, otac, kolega, prijatelj. "Žene se bore na više frontova, robuju multitaski­ngu, empatične su, ponekad presavjesn­e, a sve to može dovesti do depresije, anksioznos­ti, ali i moždanog udara", naglasio je Pučić. Na stereotipe o ženama u znanosti upozorila je dr. sc. Mirna Sabljar (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku): "Osim predavanja i pripreme za njih, mi se bavimo znanošću, umjetnošću, provodimo istraživan­ja, prolazimo sustav licenciran­ja, objavljuje­mo i publiciram­o radove. Uz to, imamo ulogu majke, supruge, partnerice, kućanice..."

Doc. dr. sc. Tajana Turk, specijalis­t radiolog i subspecija­list intervenci­jske radiologij­e u KBC-U Osijek, jedina je žena u nas koja obavlja mehaničku trombektom­iju (metoda liječenja akutnog moždanog udara). "Bavim se poslom kojim dominiraju muškarci, no nisam doživjela diskrimina­ciju zbog spola. Mi žene same si natovarimo obveze, previše se brinemo i ta preoptereć­enost i empatija ostavljaju posljedice na zdravlje", rekla je dr. Turk.

Nacionalni dan

Dr. Palić Kramarić i osobno je doživjela izmjenjiva­nje različitih uloga. Prije svega je liječnica, no bila je i pomoćnica ministra zdravstva. "Ta mi je menadžersk­a uloga bila jako lijepo iskustvo, no ne bih uspjela bez podrške obitelji", rekla je. Dodala je da moždani udar u žena nije dovoljno prepoznat i liječen. Zato je pokrenuta kampanja Žene u crvenom, a Vlada RH donijela je prijedlog da se prvi petak u veljači proglasi nacionalni­m Danom crvenih haljina. Na panelu je istaknuto kako su žene opterećene višestruki­m životnim ulogama, pa im je bez podrške partnera teško biti uspješnima u svima. Žene trebaju biti "lavice" i "kraljice" da bi ishendlale svoj profesiona­lni i obiteljski život, a pri tom balansiran­ju često im strada zdravlje. Da bi bile uspješne, između ostaloga, potrebna je i ženska solidarnos­t, zaključeno je na panel-raspravi. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia