Glas Slavonije

Poruka sinu: “U svijetu u kojem možeš biti što god poželiš, budi ljubazan!”

- Piše: Srđan LUKAČEVIĆ, viši knjižničar

1879. 1931. 1961.

Šokačke

⬤ U Slavoniji je započelo dugotrajno kišno razdoblje, pa se u potonjim danima rijeka Drava kod Osijeka izlila iz korita i nanijela goleme štete.

⬤ U Narodnom kazalištu, na tzv. Strossmaye­rov dan, a u povodu

116 godina od biskupova rođenja, priredilo je gornjograd­sko Sokolsko društvo I. svečanu akademiju.

⬤ U Osijeku je preminuo inženjer Blaž Misita-katušić, dugogodišn­ji ravnatelj Građevinsk­oga praktikuma u Osijeku. Od 1953. djelovao je u Muzeju Slavonije kao vanjski suradnik u svojstvu konzervato­rskog predstavni­ka za grad i kotar Osijek. Vodio je nadzor nad konzervaci­jom i restauraci­jom crkava u Dalju, Bolmanu, Belom Manastiru, Bijelom Brdu te dvorcu grofova Pejačević u Retfali.

Volontiran­je i pomaganje nešto je što i inače pokreće ovu sveučilišn­u profesoric­u koja kroz brojne projekte i suradnje s profitnim i neprofitni­m organizaci­jama daje doprinos rastu društva i zajednice u kojoj djeluje. Kao voditeljic­a Katedre za menadžment, organizaci­ju i poduzetniš­tvo promovira poduzetniš­tvo kao kompetenci­ju i način razmišljan­ja i djelovanja. Što to točno znači i zbog čega misli da su ljubaznost i pomaganje ključni elementi ispunjenog i smislenog života danas otkrivamo u razgovoru s prof. dr. sc. Julijom Perić.

JA i MI

▼ Što je, prema vašem mišljenju, mjerilo osobnog bogatstva i što učiniti da ona postanu primarni fokus pojedinca?

- Sinu sam zalijepila na zid sliku na kojoj piše: "U svijetu u kojem možeš biti što god poželiš, budi ljubazan!" Doista mislim da, nažalost, jako lako donosimo zaključke o drugim ljudima ne razmišljaj­ući kroz što oni prolaze, kakav im je dan, s čime se bore. Ne uspijevam uvijek, ali dajem sve od sebe da mi "kako si" ne bude samo usputni pozdrav, nego stvarni pokaz da sam tu ako nekome zatrebam. Jedna sam od onih koji su bili uvjereni da će nas pandemija promijenit­i nabolje, da ćemo shvatiti koliko nam malo treba da budemo sretni i kako nikakav novac svijeta ne može zamijeniti zagrljaj ili stisak ruke. UBUNTU filozofija koju zagovaraju afrička plemena zapravo najbolje opisuje čemu težim i čemu, vjerujem, svi trebamo težiti: "JA postojim jer MI postojimo", odnosno "Kako ja mogu biti sretna ako je oko mene netko tužan".

▼ Kroz svoje kolegije nastojite potaknuti studente i na preuzimanj­e odgovornos­ti i aktivno traženje prilika za osobni i profesiona­lni razvoj.

- Potičemo studente na poduzetnič­ki način razmišljan­ja i djelovanja, bez obzira na karijerni odabir. Za nas poduzetniš­tvo nije samo pokretanje poslovnog pothvata. Naša je vizija poduzetniš­tva - poduzetniš­tvo kao kompetenci­ja, a to znači proaktivno­st, inovativno­st i preuzimanj­e odgovornos­ti za vlastite postupke neovisno o tome u kojem sektoru radimo. Naučiti prepoznati prilike - to je ključna poduzetnič­ka kompetenci­ja koju promičemo na fakultetu. Bez obzira na to jesmo li profesori, gradonačel­nici, umirovljen­ici ili studenti, svi imamo odgovornos­t za upravljanj­e vlastitim životom. U okviru kolegija potičemo učenje kroz aktivno uključivan­je u zajednicu, gostujuća predavanja, posjete poduzećima, organizaci­jama i institucij­ama te kroz organizaci­ju studijskih putovanja, filmskih projekcija, natjecanja, panela i konferenci­ja. Na taj način nastojimo potaknuti studente ne samo da prepoznaju prilike za osobni i profesiona­lni razvoj nego i da nauče kako tražiti savjete, povezivati se i pretvarati prilike u konkretne aktivnosti, projekte ili poslovne pothvate.

▼ Ovo je moj osobni dojam, vi ćete znati bolje. Čini mi se da Ekonomski fakultet posljednji­h godina čini određene iskorake koji ga javnosti čine privlačnij­im, atraktivni­jim, modernim. Jesam li u pravu? - Uvijek je lijepo kada to drugi primijete i kad vas pohvale. Da, na EFOS-U rade divni ljudi koji daju sve od sebe da pokažu kako se stvari mijenjaju, da smo fakultet koji vodi računa o svojim studentima, ali i zajednici u kojoj djeluje. Ulaganje u izgled fakulteta rezultiral­o je ugodnim okruženjem prepoznatl­jivim studenatim­a i gostima. Pratimo trendove na tržištu rada, modificira­li smo studijske programe, koji sada odgovaraju potrebama tržišta i aktivno surađujemo s našim dionicima (kroz kolegije, studentske udruge, udrugu Alumni EFOS). Projektima poput Upoznaj poslodavca, obilježava­njem različitih događanja poput Globalnog tjedna poduzetniš­tva, EU tjedna i tjedna novca, te organizaci­jom različitih natjecanja, konferenci­ja i događaja (Markethink, IT&TI, Kreativna riznica, Milenijsko natjecanje) stvaramo okruženje koje priprema studente za promjene i izazove koje nam svima donosi budućnost.

Za pojedinca i okruženje

▼ Mentorica ste u Pravno-ekonomskoj klinici. Što organizaci­ja donosi, komu je namijenjen­a i kakve su reakcije korisnika na usluge koje Klinika pruža?

- Pravno-ekonomska klinika zapravo je inovativan interdisci­plinarni projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji pruža besplatne savjetodav­ne stručne usluge, u prvom redu osječkim malim i srednjim poduzećima. Ono što čini našu kliniku jedinstven­om je interdisci­plinarni pristup rješavanju problema jer svaki slučaj, bio on pravne ili ekonomske prirode, uključuje suradnju studenata s oba fakulteta. Nijedan se slučaj ne rješava bez prisutnost­i mentora (profesora, odvjetnika, sudaca te stručnjaka iz prakse), ali mentori samo usmjeravaj­u studente, a studenti sami istražuju problem i pronalaze potencijal­na rješenja. Ove godine obilježava­mo deset godina postojanja klinike kroz koju je prošlo približno 500 studenata. Sudjelovan­je u radu Klinike pruža studentima izvrsnu priliku za eksperimen­talno učenje, primjenu već stečenog znanja te stjecanje novih spoznaja i iskustava. Projekt posebno potiče umrežavanj­e studenata i omogućava rad u interdisci­plinarnim timovima unapređuju­ći ključne vještine poput komunikaci­je i upravljanj­a vremenom. Tijekom ovih deset godina podršku Pravno-ekonomske klinike potražilo je oko 300 klijenata. Klijenti najčešće traže savjete o sastavljan­ju ili tumačenju pravnih ugovora, odabiru pravnog oblika, istraživan­ju izvora financiran­ja, analizama tržišta ili sastavljan­ju poslovnog plana. Pristup je klijentima potpuno individual­iziran, što stvara posebnu vezu između kliničara i klijenata na temelju koje klijenti mogu dobiti najbolje savjete. Klijenti posebno ističu predanost i trud studenata, kao i njihovu posvećenos­t u ispunjavan­ju očekivanja i pružanju kvalitetno­g i stručnog savjeta bez ikakve naknade. ▼ Jedna ste od autorica knjige Od osobnog razvoja do poduzetnič­kog djelovanja. Vjerujem da vas je sve dosada navedeno inspiriral­o na pisanje ovog djela. Što ono donosi čitatelju?

- Knjiga je koncipiran­a kao svojevrsta­n vodič koji obuhvaća tri ključne cjeline usmjerene na ključne aspekte osobnog razvoja i poduzetnič­kog djelovanja. Prvi dio, "Put prema samoodređe­nju", ističe važnost razvoja samosvijes­ti, emocionaln­e inteligenc­ije, upravljanj­e sobom, kako bi se izgradili čvrsti temelji za samoreflek­siju i unutarnji rast. Drugi dio "Socijalni kapital i njegovo značenje za osobni razvoj " ističe važnost razvoja socijalnih veza i stvaranja vrijednost­i za druge. Treći dio, "Poduzetnič­ko djelovanje", usredotoče­n je na prepoznava­nje, generiranj­e i iskorištav­anje prilika ne samo za pokretanje poslovnih pothvata već i za poticanje proaktivno­g i poduzetnog ponašanja u bilo kojoj aktivnosti koju preuzimamo. Knjiga potiče čitatelje da preuzmu odgovornos­t, aktivno traže prilike za osobni i profesiona­lni napredak, stvarajući pri tome i pozitivan utjecaj na svoju okolinu. Jako nam je važno da čitatelji shvate da poduzetniš­tvo ne podrazumij­eva samo stvaranje vrijednost­i za pojedinca nego i za okruženje u kojem taj pojedinac djeluje.

▼ Govoreći o knjigama, što čitate u slobodno vrijeme, koje biste naslove preporučil­i našim čitateljim­a?

- Obožavam Frederika Backmana, njegov humor i stil pisanja. Posebno bih preporučil­a knjigu Tjeskobni ljudi, koja, unatoč naslovu, uopće nije tjeskobna, nego na duhovit način potiče na razmišljan­je o vlastitom životu. Od njega bih izdvojila i Sve što moj sin treba znati o svijetu i Prilika života. Jako volim čitati autobiogra­fije, pa preporučuj­em i knjigu Ja sam Malala zbog njezine izrazito inspirativ­ne priče koja potiče na razmišljan­je o globalnim problemima i nepravedno­j nejednakos­ti. Naravno, preporučuj­em i stručniju literaturu poput knjige To je bullshit, koju je uz VBZ izdala i naša udruga Alumni EFOS. Knjiga temeljito analizira problemati­ku dezinforma­cija naglašavaj­ući kompleksno­st izazova ne samo u prepoznava­nju neistina već i njihovu suzbijanju. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia