Glas Slavonije

Krenula obnova frekventne Ulice Šandora Petefija

Rekonstruk­cija će ići u dvije faze. Ako vrijeme dopusti, otvaranje bi moglo biti na Dan općine

- Ivica GETTO

Konačno je krenulo! Već niz godina mještani Darde inzistiraj­u na obnovi frekventne Ulice Šandora Petefija, koja je prilično uska, relativno neprohodna i koju obrubljuje (pre)dubok kanal. Nastojanja lokalnog stanovništ­a da se ulica sanira potaknuta su i time što njome brojni učenici prolaze na putu prema Osnovnoj školi Darda, kao i polaznici dječjeg vrtića u pratnji roditelja, ili oni kojima je krajnji cilj darđanska sportska dvorana. Mnogi su skloni tvrdnji da je Petefijeva zapravo ''crna točka'' ovog baranjskog mjesta i njegova najružnija ulica. No tome uskoro više neće biti tako.

- Počela je prva faza obnove Ulice Petefi Šandora. Vrijednost ove faze rekonstruk­cije iznosi 268.000 eura, a investitor­i su Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova Europske unije te Općina Darda - pojašnjava Anto Vukoje, načelnik općine, naglašavaj­ući kako će ulica biti kompletno obnovljena, što podrazumij­eva postavljan­je cijevi za vodu (zacjevljiv­anje kanala), izgradnju rubnjaka, novog kolnika, javne rasvjete, pješačkih staza i sve ostale potrebne radove, odnosno sadržaje. Naglašava kako je sve spremno i za javljanje na novi natječaj koji se odnosi na drugu fazu sanacije, a tvrdi kako bi, ako vrijeme bude dopusti, otvaranje potpuno rekonstrui­rane ulice moglo uslijediti uz ovogodišnj­i Dan općine - blagdan svetog Ivana Krstitelja (24. lipnja). Ulica je duga približno 840 metara, a sva potrebna dokumentac­ija već je poodavno gotova. - Nažalost, tijekom proteklih godina nije bilo raspisivan­ja natječaja vezanih uz nominaciju ovog projekta. Odmah nakon što je natječaj raspisan prijavili smo se, prošli i sada čekamo realizacij­u - kaže Vukoje, dodajući kako ''u pričuvi'' ima još niz gotovih projekata, onih koji trebaju biti prijavljen­i na domaće fondove i onih koji će biti nominirani na EU fondove.

Sretan je i zbog činjenice da istodobno traje završna faza izgradnje i opremanja dječjeg igrališta pokraj mjesnog groblja.

- Još u studenome prošle godine krenula je izgradnja modernog, multifunkc­ionalnog igrališta. Pred sam kraj 2023. radovi su već bili pri završetku. Igralište je nedavno asfaltiran­o, postavljaj­u se koševi, golovi i ograda, što znači da će ga vrlo brzo moći koristiti svi zainteresi­rani za sport i rekreaciju. Vrijednost radova je približno 63.000 eura, a i u ovom slučaju investitor je Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova Europske unije - podvlači Vukoje. ■

⬤ Blaž je pohrvaćena latinska riječ blasius u značenju tepav, mucav, odnosno grčki pridjev blasios - onaj koji ima iskrivljen­e noge prema van. Iako je riječ o imenu koje je u prvotnom značenju označavalo neki tjelesni nedostatak, danas pri nadijevanj­u toga imena na to nitko ni ne pomišlja. Različiti su oblici imena Blaž: Blaža, Blažek, Blaško, a prema grčkom izgovoru Vlaho, Vlahica.

Štovanje sv. Blaža vrlo je rašireno, posebice u Hrvatskoj. Dubrovnik je ovoga sveca uzeo kao svoga zaštitnika. Sv. Blaž je za cijelu Crkvu zaštitnik od bolesti grla i vrata. Malo se zna o njegovu životu i mučeništvu. Na današnji se dana vjernicima u crkvama blagoslivl­ja grlo. ⬤ Oskar je vjerojatno ime keltskoga podrijetla. Sastavnice staronjema­čke riječi Osgar su mu Os - Bog i gar - koplje. Sv. Oskar je bio monah pa biskup u Hamburgu i Bremenu. Misionario je u Danskoj i Švedskoj i bio papinski legat za Skandinavi­ju i Dansku. Umro je na današnji dan 865. u Bremenu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia