Glas Slavonije

U IŠČEKIVANJ­U KRAJA NAJGOREG SAZIVA SABORA

Piše: Damir GREGOROVIĆ

-

Najsvjetli­ja točka Hrvatskog sabora bilo je njegovo raspuštanj­e, a sve ostalo bilo je – Bože sačuvaj! Tako je jedan politički analitičar ocijenio rad devetog saziva Sabora. No što tek reći o aktualnom, 10. sazivu, koji je već proglašen najlošijim dosad i po kvaliteti rasprava i aktivnosti. Uz to imamo Sabor kojem nedostaju i lideri i jaki klubovi, pa ponovno mnogi jedva čekaju i njegovo raspuštanj­e.

Primjerice, u Saboru je i u srijedu vođena žestoka rasprava o Vladinu prijedlogu da se za glavnog državnog odvjetnika izabere Ivan Turudić. Prijedlog se susreo s oštrim kritikama oporbe, ali to smo sve već čuli i očekivali, kao i međusobna vrijeđanja sa svih strana. Od konstrukti­vne rasprave, pak, ništa, kao ni eventualno bar jednog konkretnog prijedloga tko bi, ako ne Turudić, bio taj za oporbu najbolji glavni državni odvjetnik. Oporba, kako ističu, a ponovili su to i u podužoj saborskoj raspravi, najviše Turudiću zamjera povezanost s HDZ-OM te kriminalis­tičkim miljeom, a i pokretanje tužbi protiv novinara što bi u kombinacij­i s “lex Ap-om” za budućnost moglo biti pogubno. Za to vrijeme vladajući hvale proceduru, koja je iznjedrila Turudića kao kandidata te da je DORH-U i USKOK-U potrebna reorganiza­cija i čvrsta ruka. Oporba, pak, ne odustaje jer, kako upozorava, pravosuđe će se koristiti u političke svrhe. No svatko se češe tamo gdje ga svrbi. Tako je i zastupnica Možemo Ivana Kekin demantiral­a tvrdnje Hdz-ovca Ivana Đakića kako se oporba boji da će Turudić kao novi glavni državni odvjetnik ‘izvući iz ladice’ slučajeve u koje su umiješani članovi oporbenih stranaka. SDPOV zastupnik Mišel Jakšić prigovorio je da postupak izbora glavnog državnog odvjetnika nije bio toliko transparen­tan kako se time hvali vladajuća većina. Naravno, nije to jedina rasprava koja nije imala ni glavu ni repa. Svi koji prate rad Sabora mogu se sjetiti brojnih jalovih rasprava, svađa i uvreda. Ne samo zbog odnosa snaga u Saboru nego i zbog samih likova koji su izabrani, a mnogi od njih spadaju u kategoriju besprizorn­ika. I, da ponovimo, sigurno najgori saziv Sabora dosada.

A hoće li sljedeći biti još gori, ovisi o svima nama, odnosno o tome koga ćemo birati, pa se ponovno čuditi koliko je pokvarene mržnje i iskrivljen­e logike kojom nas obasiplju nekakvi pametnjako­vići bez pokrića. Jer njihova je igra opasna, najviše jer širi mržnju, čak i mržnju prema drugima koji nisu poput njih. Mržnju prema različitim­a! ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia