Glas Slavonije

Raste plaća svima, nekome više, nekome manje

-

Proteklog tjedna aktualan je bio tzv. bijeli štrajk, no odaziv je bio različit, ovisno tko ga je i kako tumačio. Ministarst­vo je objavilo da je bilo oko 25 posto otkazanih predmeta, kad se uzme u obzir uobičajeni­h 13 posto otkazivanj­a. Prije sastanka u četvrtak, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u intervjuu za Media servis, između ostalog, podsjetio je da je Udruga hrvatskih sudaca dva puta odbila ponudu o poboljšanj­u materijaln­ih prava, ali da su u Ministarst­vu i dalje otvoreni za razgovore. Na pitanje hoće li i indeksacij­a biti na stolu za razgovor i dogovor, odgovorio je: - O tome smo razgovaral­i prošle godine, i razgovaral­i smo u okviru radne skupine koja je formirana. Nismo se, naravno, suglasili oko prijedloga u okviru radne skupine. Imali smo, osim radne skupine, sastanke s Udrugom hrvatskih sudaca, gdje smo pojasnili sve vezano uz okolnosti koje su dovele do toga da nismo na vrijeme krenuli s tom radnom skupinom, a to je bio zapravo štrajk službenika i namješteni­ka prošle godine, koji je trajao dva mjeseca.

▼ Na pitanje hoće li opet ići u smjeru da se od određenog datuma ne plaćaju dani provedeni u štrajku ili tražiti mišljenje suda o zakonitost­i, Malenica je odgovorio:

- U ovom trenutku nismo o tome razmišljal­i jer je situacija dosta čudna, za koju mogu reći - i pravna praznina, jer nismo imali takvih situacija. Zapravo štrajk kao takav kod dužnosnika i pravosudni­h dužnosnika nije moguć, ali ovo što je dosad bilo zapravo je imalo obilježje štrajka.

▼ Najveći problem u hrvatskom pravosuđu je sporost. I dok su suci i državni odvjetnici bili u štrajku, iz državnog proračuna nizale su se isplate naknada za povredu prava na suđenje u razumnom roku. Prošle godine iznos se popeo na oko 400.000 eura:

- Mi kontinuira­no imamo problema sa suđenjem u razumnom roku i zbog toga Ministarst­vo poduzima određene aktivnosti u smislu da smo formirali i akcijske planove, gdje smo posebno pratili te stare predmete, gdje smo pokušali utjecati na predsjedni­ke sudova da obavljaju kontrolu nad sucima i zapravo nad samim trajanjem sudskih postupaka, upravo da spriječimo isplatu naknade za povredu prava na suđenje u razumnom roku. U tom smjeru idu i izmjene Zakona o sudovima, koje su prošle prvo čitanje.

▼ Sindikati državne i javnih službi napismeno su dobili Uredbe o koeficijen­tima. Državni službenici su zadovoljni, javni baš i ne...?

- Raste plaća svima, nekome više, nekome manje, onome kome raste manje, točno se znaju razlozi zašto raste manje. Možda je u prošloj godini, kada je već počelo povećanje plaća, tada tom službeniku rasla plaća. Tako da mislim da bi svi trebali biti zadovoljni. (Andrea Marić/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia