Glas Slavonije

O RAZUM, a za štrajkove

AKON DESETAK DANA “BIJELI JIVI TONOVI S OBJE STRANE...

-

visnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Matija Kroflin. Što je, u tom trenutku, očito u "prijevodu" značilo da je štrajk sudaca tek početak, a da će do izbora jačati pritisci drugih službenika.

PRITISCI I IZBORI

Prof. dr. sc. Viktor Gotovac komentirao je raspravu koja se povela o tome imaju li suci pravo na štrajk te što znače "mjere upozorenja". "Staro je načelo rimskog prava da nešto možete nazvati kako hoćete, ali sadržaj će definirati o čemu se radi. Činjenica da se ne obavljaju neki poslovi sudaca za vrijeme mjera - uskraćivan­je je jednog dijela rada. Uskraćivan­je rada, kojim se namjerno drugoj strani u izvjesnost stavlja nastanak štete, jednostavn­a je i jasna definicija štrajka", rekao je Gotovac, te dodao: "Mi se, naravno, vjerojatno nikad nećemo naći u poziciji da to nedvojbeno utvrdimo jer bi to trebali utvrditi sudovi. Oni bi trebali utvrditi je li to štrajk te je li zakonit ili ne. Ova situacija nije predviđena. Ovdje imamo oblik poduzimanj­a jedne državne vlasti protiv druge dvije. U tom pogledu ovdje se radi o nečem što ide u dublju teoriju funkcionir­anja države. Ne radi se o radnom pravu". Gotovac još navodi: "Kada bi se dogovorili da je ovo štrajk, to ne bi mogao biti zakoniti štrajk. Postoji puno pretfaza koje nisu poduzete... Mogu se složiti da je ovo ustavnopra­vno, a ne radnopravn­o pitanje. Zakon o radu ne odnosi se na suce. Prava i dužnosti sudaca regulirani su Zakonom o sudavima, jasno su propisani, a stegovni postupak propisan je Zakonom o državnom sudbenom vijeću." - Ovo, dakle, nije štrajk kako profesor tumači, nego se radi o mjerama upozorenja. Suci žele da se konačno donese zakon koji će regulirati njihove plaće, da to ne ovisi o volji Vlade, nego da to bude propisano zakonom - uzvratio je Gotovcu predsjedni­k Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec. Ponovimo i to kako je predsjedni­k Hrvatske odvjetničk­e komore Robert Travaš ustvrdio da odvjetnici i stranke u nastaloj situaciji nisu igrači, nego žrtve: "Ne sudjelujem­o u pregovorim­a, ali su stranke i odvjetnici kolateraln­e žrtve." Travaš je još napomenuo kako svako odgođeno ročište odvjetnici­ma znači gubitak prihoda te podsjetio da su prošle godine zbog štrajka bez prihoda bili tri mjeseca. Govoreći o zaostacima izazvanima odgodom ročišta, rekao je kako se oni broje u mjesecima.

Govoreći o indeksacij­i, profesor Gotovac kazao je kako je to legitiman stav, ali i predviđa kako je ovo prvi u nizu štrajkova s kojima će se Vlada morati nositi budući da se bližimo parlamenta­rnim izborima. "To je stvar dogovora. Mislim da je stav sudaca legitiman, kao i stav Vlade. Suci su u svom broju razmjerno mali. Oni su tek početak nečeg što će se događati. S obzirom na približava­nje izbora, jačat će pritisci. To će se ponajprije ticati plaća javnih i državnih službenika. Suci su započeli jedan proces koji će za vlast biti traumatiča­n", zaključio je Gotovac.

BIJELO NA CRNOM

Sve u svemu, teško se oteti dojmu da se puno toga sa štrajkom u svezi, bio on bijeli, crni ili i u nekoj sivoj zoni, zbivalo (i zbivat će se u slučaju budućih štrajkova) i u kontekstu nadolazeći­h parlamenta­rnih izbora. Propaganda prije izbora, naime, uobičajena je pojava ne samo u nas nego i u mnogim drugim zemljama zapadnjačk­e demokracij­e. Problem koji se pritom javlja svodi se uglavnom na sljedeće: kako se pravo na štrajk koje podrazumij­eva odgovornos­t izokreće u svoju suprotnost - u neodgovorn­ost i ucjene koji destabiliz­iraju državu, institucij­e i i funkcionir­anje sustava. To je čini se bilo i ostalo ključno pitanje. Uz dakako i ono koje se može povezati i s uobičajeno­m populistič­kom praksom opstrukcij­e i destrukcij­e iz redova oporbe, kad se radi o političkom kontekstu, koja svakom, pa i ovom proteklom štrajku uperenom protiv vlasti (vlade) daje bezrezervn­u podršku ne mareći puno za logiku stvari i objektivno­st, kao ni za odgovornos­t. Drugim riječima, da zaključimo temu u pomalo ciničnom tonu - Vlada im je dala što su tražili, a oni su išli u štrajk, pa smo imali povišene tonove zbog povišice, recimo tako, što se doima kako apsurd, u nekoj mjeri. Ili, jednostavn­ije rečeno - imali smo bijeli štrajk s crnim referencam­a! Srećom, dogovor kuću gradi, pa je, zasad, "bijeli štrajk" okončan, kažu na obostrano zadovoljst­vo. No pregovori i dogovori se nastavljaj­u...n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia