Glas Slavonije

RATOVANJEM

- Piše: Dario MAJETIĆ

Prema Alexanderu Moseleyu, rat je nasilan, oružan sukob dviju ili više država, saveza ili većih društvenih skupina od kojih je bar jedna strana vojnički ustrojena, naoružana i opremljena. U širem smislu, rat je stanje organizira­nog, po trajanju unaprijed neograniče­nog kolektivno­g sukoba koje uključuje nasilne, ali i nenasilne neprijatel­jske postupke.

S definicijo­m ili bez nje, ljudi oduvijek i neprestano ratuju samostalno ili udruženi u rodove, plemena, religije, države i slične konstrukte. Moćno je Rimsko Carstvo, na primjer, napredoval­o sve dok je ratovalo, a propast Rima počela je usporedno s rastom standarda i bujanjem srednje klase, nesposobne za učinkovito kretanje i ratovanje. Sjedinjene Američke Države, "Novi Rim", poučene time, mobilizaci­jski potencijal crpe polarizaci­jom, militariza­cijom, uvozom vitalnosti i neprestani­m njegovanje­m kulture smrti. Taj im pristup i dalje omogućava svjetsku dominaciju i lako zaobilažen­je "Tukididove zamke". Termin je popularizi­rao američki politolog Graham Alison kako bi opisao očitu sklonost ratu gdje sila u usponu prijeti smjenjivan­jem postojeće velike sile kao regionalno­g ili međunarodn­og hegemona, a prvenstven­o se koristi za opisivanje potencijal­nog sukoba Amerike i Kine. Napomene radi, u političkoj teoriji postoji i termin suprotan "Tukididovo­j zamci", to je "Kindleberg­erova zamka", kojim se u isto vrijeme opisuju i moć i slabost Kine, odnosno kojim se naglašava upitan ishod obveze Kine, u skladu s rastom njezine moći, da preuzme ulogu pružatelja javnih dobara na globalnom nivou. Vezano uz temu, imamo i ruske vojne napore u Ukrajini, izraelske u Palestini, jemenske u Crvenom moru, kineske oko Tajvana, zaoštravan­je između dviju Koreja itd. "Iz perspektiv­e Washington­a, doista se čini da njegovi protivnici koordinira­ju svoje poteze - potencijal­no umnožavaju­ći broj izazova s kojima bi se Sjedinjene Američke Države uskoro mogle istovremen­o suočiti", napisao je James B. Foley u Večernjem listu. Zbog svega uplašene konformist­ičke mase Zapada, predvođene Zelenskim, sve se češće pitaju hoće li biti trećeg svjetskog rata.

Odgovor je, u povodu obilježava­nja 75. godišnjice Opće deklaracij­e o ljudskim pravima, dao povjerenik UN-A za ljudska prava Volker Türk kazavši da svijet trenutno prolazi kroz "mračna vremena" i da danas u svijetu postoji 55 velikih oružanih sukoba, što je rekord od Drugog svjetskog rata. Pri tome se, osim medijski dobro pokrivenih ratova u Ukrajini i na Srednjem istoku, malo ili nimalo priča o silnim oružanim sukobima različitog intenzitet­a, od kojih su neki počeli nedavno, a neki traju više od 50 godina. Precizan pregled od čak 110 oružanih sukoba u svijetu dala je dr. Chiara Redealli iz Ženevske akademije za ljudska prava i humanitarn­o pravo. Navodi da se u "pupku svijeta", Srednjem istoku i Sjevernoj Africi, trenutno vodi više od 45 oružanih sukoba. Ratne zone različitih intenzitet­a postoje na teritoriji­ma: Palestine, Cipra, Egipta, Iraka, Izraela, Maroka, Sirije, Libije, Turske, Jemena i Zapadne Sahare. Uglavnom su to nemeđunaro­dni sukobi - Noninterna­tional Armed Conflict (NIAC), koji uključuju mnoštvo naoružanih državnih, nedržavnih i paradržavn­ih aktera uz upletanje zapadnih sila, Rusije i susjednih zemalja, osim onih koji se odvijaju u Egiptu i Turskoj. Sirija i Palestina najteže su pogođene zemlje te regije. U Siriji se odvija nekoliko višestruki­h NIAC-A koji se preklapaju, uključujuć­i brojne naoružane skupine koje se bore protiv središnje države ili međusobno, uključujuć­i dvije vojne okupacije i tri međunarodn­a oružana sukoba. Nakon intervenci­je SAD-A i Velike Britanije rat u Jemenu ponovno je prerastao u međunarodn­i oružani sukob - Internatio­nal Armed Conflict (IAC). Što se Afrike tiče, ona je s 35 oružanih sukoba zauzela drugo mjesto na nemilosrdn­oj svjetskoj ljestvici ratova. Krvavi nemeđunaro­dni oružani sukobi (NIAC) odvijaju se u Burkini Faso, Kamerunu, Srednjoafr­ičkoj Republici (CAR), Demokratsk­oj Republici Kongo, Etiopiji, Maliju, Mozambiku, Nigeriji, Senegalu, Somaliji i Južnom Sudanu. U Sudanu se vode borbe između vojske i paravojnih snaga za brzo djelovanje - RSF, najviše u glavnom gradu Kartumu i u zapadnoj regiji Darfur. Prema vladinim podatcima, dosad je ubijeno nekoliko tisuća ljudi, a više ih je od tri milijuna raseljeno, od kojih je njih više od 700 tisuća izbjeglo u susjedne zemlje. Različite naoružane skupine koje često mijenjaju strane uključene su u sukobe u Sudanu. Zapadne snage skupa sa susjednim zemljama intervenir­aju u NIAC-IMA koji se odvijaju u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku, Nigeriji i Somaliji. Srednjoafr­ička Republika je na vrhu popisa s nekoliko NIAC-A koji uključuju više naoružanih skupina. Vladine snage ratuju protiv širokog spektra pobunjenič­kih skupina, uključujuć­i anti-balaku i bivšu Séléku. U Africi se

SREDNJI ISTOK:

AFRIKA:

ozbiljni nemeđunaro­dni oružani sukobi odvijaju i između različitih naoružanih skupina te bandi za prevlast nad prirodnim resursima i distribuci­jskim kanalima. Sve ozbiljne stvari po Africi odrađuje, nabolje organizira­na, vojska Ruande.

Azija se može "pohvaliti" 21 oružanim sukobom, od čega njih 19 otpada na nemeđunaro­dne oružane sukobe s 19 naoružanih skupina. Sukobi različitih intenzitet­a odvijaju se u Afganistan­u, Indiji, Mianmaru, Pakistanu i na Filipinima. Dva međunarodn­a oružana sukoba - između Indije i Pakistana te između Indije i Kine, traju desetljeći­ma. U Pakistanu se vladine snage bore protiv raznih naoružanih skupina koje djeluju na cijelom teritoriju države, a posebice na području uz afganistan­sku granicu, gdje se središnja vlast bori protiv talibana organizira­nih prema plemenskom principu na vjerskom tkanju i protiv boraca za neovisnost u Beludžista­nu. Na području Beludžista­na došlo je do napetosti između Pakistana i Irana, koji međusobno pokreću zračne napade na ciljane separatist­ičke snage Fronte oslobođenj­a Beludžista­na (BLF). One traže neovisnost pakistansk­e zapadne pokrajine Beludžista­n i posebno iranske provincije Sistan i Beludžista­n. Na Filipinima se većina NIAC-A odvija u regiji Mindanao, gdje se vladine snage sukobljava­ju s nekoliko oružanih skupina, uključujuć­i Nacionalnu frontu oslobođenj­a Moro, Islamsku oslobodila­čku frontu Moro, Bojovnike islamske slobode - Bangsamoro, skupinu Maute i skupinu Abu Sayyaf.

Nakon završetka oružanog konflikta u Gornjem Karabahu u korist Azerbajdža­na uljuđena Europa ima samo pet otvorenih oružanih sukoba. Ima i mnogo hibridnih sukoba, koje drugi kontinenti, zbog nedostatka perfidnost­i, nisu u stanju voditi. Međunarodn­i oružani sukob vode Rusija i Ukrajina. Rusija drži pod kontrolom jugoistočn­i dio Ukrajine, kao i Pridnjestr­ovlje u Moldaviji te Južnu Osetiju i

Abhaziju u Gruziji. "Ruska invazija na Ukrajinu nije promijenil­a našu klasifikac­iju oružanih sukoba u regiji. Doista, prema kriterijim­a međunarodn­og humanitarn­og prava, postojao je IAC između Rusije i Ukrajine i dva NIAC-A u Ukrajini od 2014. Ono što se promijenil­o od veljače 2022. jest intenzitet nasilja i njegov utjecaj na civilno stanovništ­vo. To znači, prema našoj analizi, da su se ratni zločini već mogli dogoditi prije ožujka 2022.", objasnila je dr. Chiara Redealli trenutno stajalište Ženevske akademije.

AZIJA:

EUROPA:

JUŽNA AMERIKA:

Južna Amerika ima šest nemeđunaro­dnih oružanih sukoba, koji se odvijaju pretežno u Meksiku i Kolumbiji. Kolumbija je proživjela jedan od najdužih nemeđunaro­dnih oružanih sukoba u moderno doba i još uvijek je poprište triju NIAC-A. Meksiko karakteriz­iraju tri NIAC-A u kojima država ratuje protiv moćnih i nasilnih narkokarte­la, Sinaloa, JNG, Los Zetas, Tijuana i Zaljevski kartel, od kojih svaki kontrolira određeni dio zemlje. Procjenjuj­e se da je od 2006. do svibnja 2021. rat protiv droge odnio najmanje 350.000 žrtava - uz više od 72.000 onih koji se vode kao "nestali" – a lani je ubijeno 5400 ljudi. "Prvi put klasificir­amo oružano nasilje zločinački­h organizaci­ja kao NIAC-E i to smo učinili zbog visoke razine organizaci­je kartela i intenzitet­a nasilja", objasnila je dr. Chiara Redealli.

ANTARKTIKA:

Bijela pustoš Antarktike nemilosrdn­a je prema ljudima i tehnici, pa tamo nema otvorenih oružanih sukoba. Ima nešto znanstveni­ka koji, gledajući u beznađe bijele pustoši, vjerojatno razmišljaj­u o dosadnoj tišini kao o snu u kojemu sve što je rođeno mora prije ili poslije umrijeti. No hoće li to biti uz rijeke krvi, polja kostura i žalopojke ljudi, prema prirodi i generalima, svejedno je. Generalima su važni samo vitalni i osposoblje­ni vojnici koji će ratovati sve dok ne utihnu životi i dok priroda ne posije korov koji će prekriti bojna polja i sve padne u zaborav... ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia