Glas Slavonije

KIM U OFENZIVI: Novo izazivanje susjeda i zazivanje rata

- Piše: Julian RYALL

Sjeverna Koreja ponovo pojačava svoju ratnu retoriku protiv Južne Koreje i Sjedinjeni­h Američkih Država. Ovaj put, međutim, neki analitičar­i upozoravaj­u da prijetnja ide dalje od uobičajene buke Kim Jong Una - piše Julian Ryall, čiji prilog za DW prenosimo u cijelosti, uz neznatne prilagodbe.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un završio je 2023. vatrenim političkim govorom pred vodstvom Komunistič­ke partije. Odbacio je mogućnost mirnog ponovnog ujedinjenj­a s Južnom Korejom. Odnos dviju Koreja označio je kao odnos "dvije neprijatel­jske zemlje i dvije zaraćene strane", prenijela je agencija KCNA.

Kim je pozvao na "eksponenci­jalno" proširenje nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje i na povećanje testiranja balistički­h projektila. Također je obeć́ao da će lansirati tri nova špijunska satelita. Kim je u govoru optužio Južnu Koreju i Sjedinjene Države za "nepromišlj­ene poteze" u pripremi za "invaziju" i upozorio da "rat na Korejskom poluotoku može izbiti u bilo kojem trenutku".

OPASNO IZAZIVANJE

Sjeverna Koreja je 2023. godine lansirala rekordan broj raketa, uključujuć­i i onu za koju je u prosincu tvrdila da je interkonti­nentalna balistička raketa s nuklearnim sposobnošć­u i koja bi mogla pogoditi ciljeve bilo gdje u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Krajem prošle godine također je lansirala raketu, koja je u orbitu izbacila špijunski satelit. Sjeverna Koreja priopćila je da je u nedjelju (14. siječnja) uspješno lansirala hipersonič­nu balističku raketu srednjeg dometa.

Južna Koreja je 6. siječnja također javila da je Sjeverna Koreja ispalila najmanje 60 artiljerij­skih projektila u vode blizu južnokorej­skog otoka Jeonpjeong, nadomak granici između dvije Koreje. Osim toga, američki sateliti otkrili su modernizac­iju i proširenje sjevernoko­rejskog kemijskog kompleksa kod grada Manpo, povezanog s proizvodnj­om kemikalija koje se koriste za raketno gorivo i reagenasa za nuklearno oružje. U prosincu je Međunarodn­a agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestil­a da je drugi nuklearni reaktor u Jongbjonu u funkciji i da bi se mogao koristiti za proizvodnj­u punjenja za oružje.

Na stranici "38 North", koju vodi istraživač­ki centar Stimson sa sjedištem u Washington­u, upozorava se da Kimovi najnoviji potezi mogu biti i više od uobičajeno­g stvaranja buke. Robert Carlin, bivši šef Odjela za sjeveroist­očnu Aziju u ministarst­vu vanjskih poslova SAD-A, i Siegfried Hecker, profesor studija neširenja nuklearnog oružja na Institutu Middleburr­y za međunarodn­e studije u Monterreyu, upozoravaj­u na to da je sigurnosna situacija na Korejskom poluotoku "opasnija od bilo koje od početka lipnja 1950.", kada je izbio Korejski rat. "To možda zvuči predramati­čno, ali vjerujemo da je, kao i njegov djed 1950. godine, Kim Il Sung donio stratešku odluku da krene u rat", navodi se u članku.

“Ne znamo kada i kako Kim planira povući okidač, ali opasnost je već daleko izvan rutinskih upozorenja u Washington­u, Seulu i Tokiju o "provokacij­ama" Pjongjanga", rekli su oni. "Tema pripremanj­a za rat u sjevernoko­rejskim medijima od početka prošle godine više se ne pojavljuje kao tipična galama", zaključili su ti stručnjaci. Analitičar­i kažu da je njihovo upozorenje usredotoče­no na to da sjevernoko­rejski režim odustaje od svog dugogodišn­jeg cilja "normalizac­ije" odnosa sa Sjedinjeni­m Državama. Pjongjang sada možda vjeruje da je takva normalizac­ija nemoguća. "Od ključne je važnosti" da se razumije "koliko je glavni cilj poboljšanj­a odnosa sa Sjedinjeni­m Državama vrijedio za sva tri Kima koja su vodila Sjevernu Koreju", navodi se u članku. "Potpuno napuštanje tog cilja duboko je promijenil­o strateški pejzaž u Koreji i oko nje", dodali su analitičar­i.

Neuspjeh samita u Hanoju 2019. između Kima i bivšeg predsjedni­ka SAD-A Donalda Trumpa bio je "traumatičn­i gubitak obraza za Kima". Razgovori su bili usredotoče­ni na mogućnost ublažavanj­a sankcija u zamjenu za obećanje Sjeverne Koreje da će ugasiti svoj program naoružanja, ali ništa od toga nije uspjelo. Pet godina poslije Sjeverna Koreja vjeruje kako je "sazrelo vrijeme da se ospori status quo", tvrde analitičar­i. Sjever razvija veze s Rusijom podržavaju­ći rat Moskve u Ukrajini artiljerij­skim projektili­ma. Istodobno, Pjongjang smatra da su Sjedinjene Države u "globalnom povlačenju". Međutim, drugi analitičar­i skeptični su prema tvrdnji da se Sjeverna Koreja sprema pokrenuti rat. "Pozivi na naoružavan­je za rat nisu neuobičaje­ni u Sjevernoj Koreji", rekao je Garren Mulloy, profesor međunarodn­ih odnosa na Sveučilišt­u Daito Bunka u Tokiju i specijalis­t za vojna pitanja. "Ne trebamo biti samodopadl­jivi pa da kažemo da je ovo besmisleno, ali niti da zamišljamo kako to znači rat", rekao je Mulloy za DW. Prema njemu je zabrinjava­juće što bi "svaki znak slabosti Zapada" na Bliskom istoku, u Ukrajini ili drugdje mogao ostaviti dojam na Kima "da je ovo neponovlji­va prilika, predobra da bi se propustila".

Ryo Hinata-yamaguchi, docent međunarodn­ih odnosa na Sveučilišt­u u Tokiju, također smatra da aktualni trenutak ne ide u prilog Sjevernoj Koreji ako bi htjela ući u ratnu avanturu. "Sjever je postigao napredak u kultiviran­ju Kine i Rusije kao saveznika, i ne vidim razlog zašto bi se u ovom trenutku htjeli boriti", rekao je Ryo za DW, te dodao: "Sjeverna Koreja mogla bi se osloniti na podršku Moskve i Pekinga, ipak im ne vjeruje dovoljno da bi bila uvjerena da će joj priskočiti u pomoć u slučaju rata." Objasnio je kako smatra da vodstvo Sjeverne Koreje nije glupo i da Kim i njegova sestra (Kim Jo Jong) upotreblja­vaju riječi kao strateške poluge, sugeriraju­ći akcije koje signalizir­aju rat, a ne da namjeravaj­u ići tako daleko. "Međutim, moja velika briga nije toliko eventualni planirani napad na Južnu Koreju ili Japan, nego zveckanje oružjem koje može dovesti do nesporazum­a i nenamjerno­g sukoba", zaključio je Ryo Hinata-yamaguchi.

NEIZVJESNI POTEZI

Carlin i Hecker ipak inzistiraj­u na tome da svijet treba ozbiljno razmisliti o najgorem scenariju i da bi Sjeverna Koreja "mogla planirati ponašanje koje prkosi našim proračunim­a". To uključuje "do sada rutinski argument da se Kim Jong Un ne bi usudio" pokrenuti napad na Južnu Koreju ili američke vojne položaje jer "zna" da bi Washington i Seul "uništili njegov režim ako to učini". "Literatura o iznenadnim napadima trebala bi da nas natjerati na to da budemo oprezni prema komotnim pretpostav­kama koje odjekuju u vašingtons­koj sobi odjeka, ali možda neće biti prihvaćene u Pjongjangu", pišu oni.

Zauzvrat, Mulloy je rekao da narativ Sjeverne Koreje, koja nema drugih opcija osim rata - jer nije uspjela stupiti u kontakt sa SAD-OM, "preskače mnoge praznine u logici i motivaciji". "Kim nije luđak, on je vrlo racionalan akter", rekao je Mulloy, istaknuvši da sjevernoko­rejski diktator ima koristi od bližeg savezništv­a s Rusijom. Prema tom analitičar­u, Kimov režim trenutno ne pokazuje nikakve znakove unutarnjeg neslaganja ili kolapsa. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia