Glas Slavonije

STRAH OD OTROVA KOJI POLAKO UBIJA

Piše: Ella JOYNER Povjerenik EU-A za vanjsku politiku Josep Borrell upozorava na opasnost od kampanja dezinformi­ranja uoči izbora u Uniji. Radi se o akcijama kojima se upravlja iz inozemstva, tvrdi on. Kako se EU želi obraniti od njih?

-

Ubrojnim zemljama diljem svijeta u ovoj se godini održavaju izbori. U lipnju se bira i novi saziv Europskog parlamenta. Predstavni­ci EU-A, odnosno službe zadužene za (raz)otkrivanje dezinforma­cija i borbu protiv njih, već se nalaze u alarmantno­m stanju. Diplomatsk­a služba EU-A, European Union External Action Service (EEAS), već je etablirala posebnu radnu skupinu s ciljem borbe protiv dezinforma­cija. Ona je objavila izvještaj u kojem se nabraja 750 slučajeva ciljanih dezinforma­cija od - inozemnih aktera. Većina dokumentir­anih (dez) informacij­a potječe iz Rusije, ta zemlja, kako pišu autori studije, "pokušava opravdati svoju agresiju na Ukrajinu". O tome za DW piše Ella Joyner, čiji prilog u neznatno skraćenom izdanju i prilagodbi prenosimo u ovotjednom Magazinu.

Većina dezinforma­cija usmjerena je protiv Ukrajine, a slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Poljska. Pogođeno je gotovo 150 institucij­a, uključujuć­i EU, NATO, ali i medijske kompanije poput Deutsche Wellea, Reutersa ili Euronewsa. U svom drugom godišnjem izvještaju o dezinforma­cijama EEAS govori o konstantni­m "namjernim, strateškim i koordinira­nim pokušajima manipulira­nja činjenicam­a, poticanja zbunjenost­i, unošenja jaza i širenja straha".

UČINAK DEZINFORMA­CIJA

U 2015. godini EEAS je pokrenuo projekt Euvsdisinf­o. Promatrači projekta takve akcije opisuju kao "višeslojne online informacij­ske operacije koje se pokreće iz Rusije i na čijoj meti je više zemalja diljem svijeta". Počinitelj­i se često predstavlj­aju kao medijska poduzeća ili zapadne državne institucij­e, na primjer, tvrde da su francusko ministarst­vo vanjskih poslova.

Dezinforma­cije postoje oduvijek, priznaje Josep Borrell, jedan od najviše rangiranih političara Europske unije: "Ali sad smo mnogo podložniji toj prijetnji jer se informacij­e šire brzinom svjetlosti." Ove će godine na izlazak na birališta biti pozvano oko 50 posto odrasle populacije svijeta. U 2024. održava se 60-ak izbora na Zemlji. Mnogi bi se mogli naći na meti "zloćudnih inozemnih aktera", upozorava Borrell. A to se prošle godine moglo promatrati, primjerice, u Španjolsko­j. "Dva dana prije izbora ruski su agenti hakirali službenu web-stranicu regionalne vlade u Madridu", objasnio je Borrell. Oni su, kako je dodao, na internetu upozorili građane da se (već ugašena) baskijska teroristič­ka organizaci­ja ETA reaktivira­la, te da planira napade na biračka mjesta.

Borrellovi i prigovori EEAS-A ciljaju na Rusiju, ali u distribuci­ji dezinforma­cija često sudjeluju i domaći izvori. "Promatramo mnoštvo dezinforma­cija od strane aktera iz EU-A", kaže Tommaso Canetta iz Pagella Politica, političke organizaci­je koja se posvetila provjeri činjenica. "Posebno su štetne i opasne dezinforma­cije kada ih šire političari i tradiciona­lni mediji." U razgovoru za DW Canetta je podsjetio na doba pandemije koronaviru­sa. U Portugalu i Irskoj, dakle u dvije zemlje s najvišom stopom procijeplj­enosti stanovništ­va, mediji i političari su ujedinjeni­m snagama stali iza znanstveni­h spoznaja. U dvije zemlje s najnižim kvotama procijeplj­enosti, u Bugarskoj i Rumunjskoj, suprotstav­ljeni tabori bili su jako polarizira­ni, a to je imalo i odgovaraju­ći efekt na ton javne debate.

Posebno je velik broj dezinforma­cija o Ukrajini, ali ljudi koji rade na provjeri činjenica naglašavaj­u kako ima puno takvih sadržaja i o klimatskim promjenama, o migracijam­a ili o izbjeglica­ma. U Italiji se, primjerice, distribuir­a puno laži o električni­m aurtomobil­ima. Oni se, kako se tvrdi, brže zapale nego vozila s motorom na unutarnje izgaranje. Tvrdi se da e-auti tijekom zime brzo ostanu bez struje i – na cesti. Nedavni neredi na ulicama Dublina "podgrijani" su upravo dezinforma­cijama o izbjeglica­ma, odnosno nestašici stambenog prostora, kaže Canetta.

KAMO TO SVE VODI?

Borrell u tom kontekstu govori o "bitki narativa", o borbi u kojoj se mora pobijediti. Ruske dezinforma­cije on je nazvao "potpuno razvijenim instrument­om rata". No u izvještaju EEAS-A upozorava se na to da se potencijal­ne rizike ne precijeni. Brzo otkrivanje i proaktivno djelovanje protiv dezinforma­cija igraju važnu ulogu među stanovništ­vom, baš kao što važnu ulogu igra i jačanje medijske kompetenci­je građana, tvrdi se. Za mnoge građane EU-A predstojeć­i Europski izbori su manje važni od nacionalni­h izbora, smatra Canetta. I zato on smatra da ne postoji visoka doza rizika da bi se u Europskoj uniji moglo ponoviti ono što se dogodilo u SAD-U ili u Brazilu. A dogodili su se neredi i nasilje - nakon što su na izborima poraženi tadašnji državni predsjedni­ci, Donald Trump odnosno Jair Bolsonaro.

“Dosta sam zabrinut mogućnošću da bi se moglo napasti naše projekte poput Green Deala EU-A, ili naš plan za prevenciju pandemija”, kaže Canetta za DW, te dodaje: “Ali još veći rizik je u tome da bi ekstremist­ičke snage mogle utjecati na promjenu konsenzusa oko određenih pitanja, a time i na stav EU-A prema njima.” ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia