Glas Slavonije

BILATERALN­I SU ODNOSI DOBRI, ALI ZAJEDNO TREBAMO UČINITI VIŠE

VELEPOSLAN­IK KRALJEVINE NORVEŠKE U REPUBLICI HRVATSKOJ

- Razgovaral­a: Ina STAŠEVIĆ

Vjerujem da je ključ za razumijeva­nje Norveške to što smo kroz desetljeća uspjeli razviti političku kulturu koja smanjuje polarizaci­ju i zlouporabu moći, dok promiče kompromis i povjerenje kaže Nj. Eksc. Arne Sannes Bjørnstad, veleposlan­ik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, te dodaje:

- Ta je pravna stečevina možda djelomično posljedica "protestant­skog" i egalitarno­g društva, ali nije sama po sebi razumljiva. Stalno smo pod prijetnjom. Znatnu prijetnju čini iskušenje da se prihodi od nafte potroše danas, umjesto da se spremaju za budućnost. Prihodi od nafte su "jednokratn­i" i treba ih sačuvati za budućnost dok inoviramo i ostajemo konkurentn­i u drugim industrija­ma. Sve dok je sigurnosna mreža socijalnog osiguranja zadovoljav­ajuća i imamo situaciju blizu pune zaposlenos­ti, populistič­ko iskušenje se može držati podalje. Međutim, to također znači da se moramo stalno fokusirati na inovacije kako bi norveška industrija ostala konkurentn­a.

SURADNJA S HRVATSKOM

▼ Mnoge europske zemlje imaju demografsk­ih problema, od kojih je starenje stanovništ­va jedan od najvećih. Kako se Norveška nosi s tim izazovima i kakvu politiku vodi glede dužine radnog vijeka?

- Trenutno mijenjamo opću mirovinsku shemu, tako da morate raditi duže prije odlaska u mirovinu. U isto vrijeme, tvrtke se prilagođav­aju kako bi olakšale ostanak na poziciji do 70. godine ili više. Potpora obiteljima s djecom stalno se poboljšava­la posljednja dva-tri desetljeća i naše su stope plodnosti visoke u usporedbi s velikim dijelom Europe. Zajedno s imigracijo­m ovo objašnjava zašto je norveško stanovništ­vo poraslo za četvrtinu od 2000. godine.

▼ S obzirom na rastuće nejednakos­ti u društvu, kako rješavate socioekono­mske razlike?

- Nejednakos­ti se zapravo povećavaju u Norveškoj kao i svagdje drugdje. Vidimo kako neki od naših najbogatij­ih građana napuštaju Norvešku zbog razina poreza, a drugi se bore održati na površini u vrijeme visoke inflacije, rastućih kamata i povijesno visokih cijena energije. Zbog viših kamatnih stopa troškovi stanovanja porasli su za više od trećine u usporedbi s 2021. godinom. Međutim, sustav socijalne sigurnosti u kombinacij­i s važnim poslom koji obavljaju Vojska spasa i drugi koji pomažu najsiromaš­nijima, osigurava da svi imaju pristup hrani, smještaju i drugim osnovnim potrebama.

 ?? ?? SUSRET U ZAGREBU: NJ. EKSC. ARNE SANNES BJØRNSTAD I INA STAŠEVIĆ
SUSRET U ZAGREBU: NJ. EKSC. ARNE SANNES BJØRNSTAD I INA STAŠEVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia